Plastsøppel i sjøen. Foto: Skjermdump/video/Greenpeace.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Greenpeace har sammen med en gruppe forskere oppdaget det som kalles ekstreme mengder med mikroplast i Sargassohavet i Nord-Atlanteren.

Analysene fra ekspedisjonen viser «marerittaktige konsentrasjoner av plast i dette havområdet, et viktig oppvekstområde for skilpadder og andre havdyr», melder organisasjonen.

Mer mikroplast enn i Great Pacific Garbage Patch

I én enkelt prøve fant forskere 1298 biter mikroplast. Dette skal være høyere enn nivåene av mikroplast som tidligere har blitt funnet i det såkalte Great Pacific Garbage Patch, eller plastbeltet nord i Stillehavet. Greenpeace besøkte dette området i fjor, og rapporterte da at de fant plast som dekket et område som tilsvarer to ganger Frankrike.

Sargassohavet er ett av fem havområder som på grunn av havstrømmer samler enorme mengder plast, som i all hovedsak kommer fra land, ifølge Greenpeace. Analysene viser at forurensningen trolig kommer fra engangsplast som flasker og emballasje.

– Prøvene som er samlet gir oss viktig informasjon om hvor alvorlig plastforurensingen faktisk er. Det er triste nyheter. Skilpadder, ål og andre havdyr bruker Sargassohavet som hekkeområde, og dette trues nå av plast, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

– Må ha ny havavtale

Forskningen på mikroplast er del av et samarbeid mellom 5 Gyres Institute, University of Florida, Scripps institutt for havforskning og myndighetene i Bermuda. Formålet med forskningen er å dokumentere rollen Sargassohavet spiller for truede dyrearter, og å finne ut hvordan økosystemet i Sargassohavet påvirkes av plastforurensing.

Ekspedisjonen til Sargassohavet er del av Greenpeaces pol til pol-ekspedisjon, som skal sette fokus på de mange truslene mot havet. Målet er å beskytte internasjonalt farvann under en global havavtale.

– Uten en ny havavtale får vi ikke beskyttet viktige områder som Sargassohavet. En slik avtale kan gjøre det mulig å verne områder som dette, og gi for eksempel Sargassohavet tid til å motstå trusler som overfiske, klimaendringer og plastforurensning, sier Pleym.

Den tredje forhandlingsrunden for en global havavtale finner sted hos FN fra 19.-30. august.


- Annonse -