Fra venstre: Anne Kristin Vie, Forbrukerrådet, kokk Bård Greni, Gerd Byermoen, OFG, vinner Eirik Lothe Strand, Zawai, Tonje Gulbrandsen og Vanila Bergstrøm, begge fra Haven, Oslo Lufthavn Gardermoen, Ronny Gjøse, Pink Fish og Toril Gulbrandsen, OFG. Foto: OFG.
- Annonse -

Med retten Zawaiian Classic føk Oslo-spisestedet helt til topps i årets konkurranse.

Retten består av marinert rå laks, salat, mango agurk, syltet rødløk, vårløk, chilimajones, sesamfrø, wasabinøtter. Kunden kan velge ris, fullkornsris eller salat som base til retten, og retten kan tilpasses etter eget ønske.

– Her nærmer vi oss restaurantstandard, sa jurymedlem og kokk Bård Greni.

Vinnerretten får skryt for å bruke ferske flotte råvarer, delikat presentert og med muligheten for å velge fullkornris. Juryen mente at Zawai presenterte retten på en forbilledlig måte, og sluttattesten var at Zawaiian Classic er en flott og verdig vinner som bidrar til å vise frem at fastfood både kan være sunt, delikat og smakfullt.

– Dette smakte så godt at jeg kunne ha laget det selv, sa Bård Greni da han overrakte førsteprisen.

Stadig flere spiser «underveis»

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som for sjette år på rad arrangerer NM i sunn fastfood. Kriteriene for å delta i konkurransen er at retten som spisestedet deltar med må inneholde minst 100 g frukt eller grønnsaker og ellers være i tråd med kostrådene.

Målet med konkurransen er å sette søkelyset på det som tilbys til folk i farta slik at det blir lettere å velge sunnere. Trenden er at stadig flere spiser mat underveis, og mange forbrukere ønsker sunnere alternativer. OFG har merket seg at det er stadig flere utsalgssteder som velger å ta hensyn til dette og som utvider sitt produkttilbud.

Ferger og flyplasser, festivaler og gatekjøkken

De tre toppfinalistene i år serverte alle svært god mat til sine gjester, slår juryen fast. Det var Oslo-området som dominerte toppen denne gangen.

På 2. plass kom Haven på Oslo Lufthavn Gardermoen, med sin Smoothie bowl. Retten var pen å se på, smakte godt og mettet godt. Dette var en frokost som virkelig forbereder deg på en god reise, het det i juryens begrunnelse.

3. plassen gikk til Pink Fish i Grensen, Oslo, som hadde meldt på sin American Poke. Det var en mettende og delikat rett, med gode smaker, mente juryen.

Blant årets deltagere var det ferger, bensinstasjoner, streetfoodutsalg, utsalgssteder på flyplasser, kroer, festivaler og gatekjøkken.


 

- Annonse -