Vil du annonsere her banner
Vil du annonsere her banner

Kraftig regn om vinteren på Svalbard blir stadig vanligere

- Annonse -

Ferske klimatall fra Meteorologisk Institutt foreligger nå, og viser at også november ble uvanlig varm på Svalbard. Klimatransformasjonen fortsetter på den arktiske øygruppa.

Hver måned i ni år har gradestokken på Longyearbyen flyplass vist temperaturer høyere enn gjennomsnittet. Ingen andre steder på kloden skjer oppvarmingen raskere enn i Svalbard-regionen.

– Klimaendringene på Svalbard er dramatiske. Oppvarmingen her er seks ganger større enn den globale temperaturøkningen, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt (MET).

Isaksen forteller om de lett synlige virkningene av klimaendringene.

– Kraftig regnvær i vinterhalvåret blir stadig vanligere, såkalt “vinterregn” som tidligere kom som snø. Isfjorden lever ikke lengre opp til navnet sitt, med flere isfrie vintre de ti siste årene. Det pågår en transformasjon av klimaet på Svalbard.

Temperaturen har i gjennomsnitt steget med 5,6 grader siden 1961. Til sammenlikning har temperaturen på Blindern i Oslo steget med 2 grader i samme periode. Globalt har den steget med 0,9 grader.

– Enkelte måneder har temperaturen i området rundt Longyearbyen vært hele 12-14 grader over normalen. Mange husker tørkesommeren på Østlandet i fjor, og til sammenlikning lå temperaturen da “bare” 3,2 grader over normalen på Blindern, sier Isaksen.

Normalperioden man sammenlikner med er 1961-1990. Hvis de globale klimagassutslippene fortsetter å øke som i dag, vil den årlige gjennomsnittstemperaturen på Svalbard passere null grader innen slutten av århundret, ifølge Meteorologisk Institutt.


 

- Annonse -

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT