Statsminster Erna Solberg har i dag med seg Sylvi Listhaug (FrP) som ny olje- og energiminister. Bildet er fra mai i år da hun ble utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister. Foto: Marita I. Wangberg, SMK / Flickr.
- Annonse -

Nyheten om at Sylvi Listhaug (FrP) tar over som olje- og energiminister etter Børge Freiberg har gitt tildels sterke reaksjoner fra miljøhold. Men noen er avventende til den nye statsråden.

Avgått minister for OED, Børge Freiberg, også han fra FrP, hadde heller ikke noen høy stjerne i de samme miljøene, men utnevnelsen av Listhaug ser ut til å være langt mer provoserende.

Sterkest ut blant de vi har fått reaksjoner fra, går Bente Bakke, tidligere gruppeleder for MDG i Vestby og som også har sittet på Stortinget for Høyre. Hun er nå valgt inn som nestleder i landsstyret for Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA).

– Jeg er lamslått over at Erna Solberg har utnevnt Sylvi Listhaug som ny olje- og energiminister. Dette har selvfølgelig vært bestemt før Erna reiste til klimatoppmøtet i Madrid, og det forklarer at hun på vegne av Norge unnlot å ta noe lederskap for å motvirke enda farligere klimaendringer, skriver Bakke i en e-post til Naturpress.

Hun mener det er Equinor, Norsk olje og gass og Frp som bestemmer klimapolitikken i Norge.

– Dette var et slag i ansiktet på tidligere klima- og miljøministre, blant andre Vidar Helgesen, som har innrømmet at de ikke har fått gjennomslag i flere regjeringer. Og det var en grusom julepresang til klimastreikende barn og barnebarna våre, skriver Bakke.

«Regjeringen svikter nok en gang»

Lederen for BKA, Steinar Winther Christensen, har et liknende syn på saken.

– Jeg har på vegne av BKA absolutt ingen forventninger om noen som helst bedring av oljepolitikken med Listhaug som OED-minister. At FrP beholder denne viktige ministerposten viser at regjeringen nok en gang svikter behovet  for en annen og troverdig klimapolitikk, er Christensens kommentar.

«Uholdbart om det må avklares om en minister forholder seg til vitenskapen»

I 2011 sa Sylvi Listhaug til VG at «de rødgrønnes klimapolitikk var en dekkoperasjon».

– Jeg synes det er kommet flere og flere argumenter for å være kritisk til den propagandaen regjeringen leverer. Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter, sa Listhaug til VG den gangen.

Statsminister Erna Solberg hevder i dag, ifølge VG, at Listhaug tidligere har uttalt seg i Dagsnytt 18 om klimaendringer, og erkjent at klimaendringene er menneskeskapte.

Det bestrider leder for Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

– Det er helt uholdbart at vi nå, på tampen av 2019, i det hele tatt må ha en runde for å avklare om vi har en olje- og energiminister som forholder seg til vitenskap eller ikke, sier Lundberg.

Naturvernforbundet viser til at da Listhaug ble utnevnt til landbruksminister i 2013, nektet hun å kommentere sitt utspill om at klimadebatten først og fremst var «en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter». Hun ga ikke noe klart svar på sin holdning til klimavitenskapen i det hele tatt, hevder Naturvernforbundet og viser til en sak på NRK.no.

Unnvikende også i dag

På pressekonferansen i dag, onsdag, sa Listhaug at «hun tror klimaendringer også (uthevelse av red.) skyldes menneskeskapte co2-utslipp». På Dagbladets oppfordring om hun kunne utdype dette svaret, var hun fortsatt unnvikende.

«Hun nektet å utdype hva hun mener med at klimaendringer «også er menneskeskapte», og ville ikke kommentere hvor stor rolle hun mener menneskeskapte utslipp har å si for klimaendringene», skriver Dagbladet.

Naturpress har spurt Sylvi Listhaug, via olje- og energidepartementet, om hun tar avstand fra uttalelsen hun kom med til VG i 2011, men vi har foreløpig ikke fått svar.

Skremmende, mener Hermstad (MDG)

Talsperson for MDG, Arild Hermstad, er også svært lite begeistret for utnevnelsen av Listhaug:

– Akkurat da jeg trodde at det ikke kunne bli verre på klimafronten fra denne regjeringen, så utnevner de Listhaug som energiminister! Det er skremmende at en person som mener at menneskapte klimaendringer er «en diskusjon som pågår» skal styre norsk energipolitikk! Lik og del, som Sylvi pleier å si!», skriver Hermstad på sin Facebook-side.

Andaur (WWF) ber Listhaug lytte til miljøfaglige råd

Karoline Andaur, konstituert leder i WWF Norge (bildet), er mildere i tonen og mener at det viktigste ikke er hvem som sitter i stolen, men politikken som kommer ut av departementet.

Karoline Andaur, konstituert leder i WWF Norge. Foto: Ivan Tostrup / WWF Verdens naturfond.

– Norge trenger en ekstraordinær innsats fra myndighetene for å sikre en god og rettferdig grønn omstilling. Vi trenger ny industri og nye arbeidsplasser som også vil være lønnsomme i fremtiden. Det kan olje- og energiministere sørge for at skjer praksis. Statsministeren uttalte etter utnevnelsen at Norge er en energinasjon. Om vi skal fortsette å være det i fremtiden må det satses på nye former for energi, og det må gjøres kjapt. Vi har derfor store forventinger til at det nå kommer et løft for bygge opp havvind som et nytt industrieventyr for Norge, som er i tråd med å gjøre verden grønnere med teknologiutvikling, samtidig som det sikrer arbeidsplasser langt kysten vår, skriver Andaur til Naturpress.

Hun peker på at spørsmålet om iskantsonen blir en av de første store testene for Listhaug.

– Kommer Listhaug og regjeringen til å åpne opp for olje- og gassleting i  et sårbart område hvor levende marine ressursene står på spill? Det vil utgjøre en enorm risiko, ikke bare for naturen, men også for det som i et litt lengre tidsperspektiv er Norges aller viktigste næring – fisken. Vi ber Listhaug, akkurat som vi ba tidligere minister Freiberg, om å lytte til de miljøfaglige rådene, uttaler Karoline Andaur.

Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom, har gitt denne kommentaren:

– Sylvi Listhaug har tidlegare uttalt seg mot at klimakrisa er menneskeskapt, og har ikkje gitt gode svar nå som viser at ho meiner noko anna. Å ha ein vitskapsfornektar i regjeringa i 2019 er ein ting, men når det attpåtil er ministeren med ansvar for mest utslepp blir det ekstra kritikkverdig. Erna Solberg burde funne nokon andre. Listhaug har sagt ho vil pumpe opp all olja i Noreg, og er også mot vindkraft på land. Ho står dermed for ei fortsett satsing på fossil energi som øydelegg klimaet, og ikkje løysingane.

Pleym i Greenpeace gratulerer, men setter krav

– Vi gratulerer Sylvi Listhaug med en av Norges viktigste jobber midt i klimakrisa. Jobben som statsråd er enda viktigere etter at verdens ledere sviktet i Madrid, skriver leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.
– Nå må Listhaug sette fart på omstillinga fra olje til fornybart. Det er helt nødvendig både for klimaet og norske industriarbeidsplasser. Listhaug må være samlende framfor splittende. Hun må forholde seg til vitenskapen, ikke klimafornekterne, skriver Pleym.

 

- Annonse -