Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig finans i miljøorganisasjonen ZERO. Foto: Flickr / ZERO.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Powering Past Coal Alliance er navnet på en sammenslutning av land og organisasjoner som forplikter seg til rask overgang fra kull til ren energi. Der ønsker ikke Norge å være med.

Fagansvarlig finans i miljøorganisasjonen ZERO, Per Kristan Sbertoli (bildet), reagerer på dette.

– Det er ingen tvil om at dette for Norge handler om Svalbard. Det er pinlig at det faktum at Norge ikke vil forplikte seg til å fase ut bruken av kullkraft på et av stedene der klimaendringene er mest synlige, gjør at Norge ikke kan ta internasjonal ledelse på å erstatte kullkraft med fornybar energi globalt, sier Sbertoli i et innlegg på hjemmesidene til ZERO i dag.

32 land har hittil forpliktet seg til å fase ut kull ved å gå inn i Powering Past Coal Alliance (PPCA), skriver ZERO, men dette vil altså ikke Norge.

Lars Halbrekken, stortingsrepresentant for SV, ba i et skriftlig spørsmål før jul om svar på hvorfor. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sa i sitt svar på julaften at regjeringen retter sin «innsats mot andre initiativer».

Tyskland er med

Et stort kulland som Tyskland er med i alliansen. Blant de 32 landene finner vi også Danmark, Sverige, Finland og Belgia.

– Tyskland skal fase ut kullkraft i 2038 og har signert. På Svalbard har lokalstyret nå offensive planer for å erstatte kull med fornybar energi, og ingen tror man vil trenge så lang tid på å stenge ned kullkraften. Da er det pinlig at ikke Norge kan forplikte seg på det, sier Sbertoli.

Han avviser Elvestuens argumentasjon om at alliansen PPCA er for land med stor andel kullkraft.

– Det holder ikke. Land som Costa Rica med nesten 100% fornybar energi er med og viser lederskap gjennom å delta i alliansen, sier Per Kristian Sbertoli.

Gruve 7 skal tømmes for kull

Kullgruvene Svea og Lunkefjell på Svalbard er vedtatt avviklet. Der pågår det nå opprydningsarbeid. Men i den såkalte Gruve 7 – den siste kullgruven – skal det graves ut kull til det er tomt, ifølge Aftenposten. I årsberetningen til gruveselskapet står det at det «skal legges til rette for å kunne levere kull fra gruven i ytterligere 20 år, i tråd med behovet fra Longyearbyen Energiverk».


 

- Annonse -