USAs visepresident Kamala Harris representerer på COP28. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Gage Skidmore / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.

USA ønsker utfasing av kullkraft uten fangst og lagring av CO2, sa visepresident Kamala Harris på klimatoppmøtet i Dubai lørdag.

I tillegg varslet hun at USA vil gi 3 milliarder dollar til Det grønne klimafondet. Fondet ble opprettet i 2010 og støtter utslippskutt og tilpasning til klimaendringene i fattige land.

– I dag viser vi med handling hvordan verden kan og må møte denne krisen, sa Harris om klimaendringene.

Landene på klimatoppmøtet er uenige om de skal oppfordre til full utfasing av fossil energi. Harris sa at USA ønsker utfasing av kullkraft uten fangst og lagring av CO2.

Strengere regulering

Bidraget til Det grønne klimafondet blir det første fra USA siden 2014, da Barack Obama var president. De 3 milliardene er langt mer enn USA så langt har sagt de vil spytte inn i det nye tap og skade-fondet.

USA kunngjorde lørdag også strengere regulering av landets olje- og gassindustri for å hindre utslipp av den kraftige klimagassen metan.

I tillegg sluttet USA seg til en lang liste med land som tar til orde for å tredoble verdens kapasitet til produksjon av fornybar energi. Også EU, Brasil, vertslandet De forente arabiske emirater og Norge har stilt seg bak dette kravet.

Glimret med sitt fravær

Lederne for de aller fleste av verdens land har deltatt på klimatoppmøtet fredag og lørdag. Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Indias statsminister Narendra Modi, Brasils president Lula da Silva og Norges statsminister Jonas Gahr Støre har stått på listen over deltakerne.

To som imidlertid har glimret med sitt fravær, er lederne for de to landene med størst klimautslipp: Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden.

I stedet er det Harris som har representert USA på møtet. Lørdag understreket hun hvordan det haster å bremse klimaendringene.

– Det er ikke lenger bare slik at klokken tikker. Den hamrer og slår, sa USAs visepresident.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?