Fellingen av ulveflokkene i Julussa og Osdalen var ulovlig, slår Borgarting lagmannsrett fast. Illustrasjonsfoto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Borgarting lagmannsrett har kommet til at fellingen av ulveflokkene Julussa og Osdalen i 2018 var ulovlig.

– Vi er svært fornøyde med at retten slår fast at Norge har et selvstendig ansvar for å verne den felles sør-skandinaviske ulvebestanden, sier Karoline Andaur.

WWF tok staten til retten i 2017, med påstand om at den norske rovdyrforvaltningen er i strid med Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. WWF tapte først saken i Oslo tingrett, før den kom opp i Borgarting lagmannsrett i desember i fjor.

– Dommen fra lagmannsretten er svært lang og omfattende. Nå skal vi gå grundig gjennom den for å forstå rettens syn og hva alle implikasjonene av den vil bli, sier Andaur.

Forventer at staten forandrer forvaltningen etter dommen

Ifølge WWF kom lagmannsretten frem til at staten brukte loven feil da de tildelte lisensfellingskvoter i ynglende flokker i 2017 og 2018, mer nøyaktig naturmangfoldlovens paragraf 18 c. Denne samme paragrafen har blitt brukt for å begrunne skyting av ulv innenfor ulvesonen hvert år siden.

– Dette er en viktig avgjørelse for rettssikkerheten til norske arter, sier Andaur.   

Hun forventer at dommen vil føre til endringer i hvordan staten forvalter truet norsk natur fremover.

– Vi står midt i en naturkrise. På verdensbasis har vi allerede mistet over halvparten av våre ville dyr de siste femti årene. Likevel har myndighetene i flere år åpnet for omfattende lisensjakt som holder ulvebestanden på permanent kritisk truet nivå, sier Andaur.


 

- Annonse -