Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Om regjeringens overraskende klimamelding: «Dette er veldig bra! Men vil de ta ansvar nasjonalt?»

Som det første vestlige landet meldte Norge fredag inn forsterkede klimamål til FN. Det kom overraskende på flere.

Leder i ForUM, Kathrine Sund-Eriksen. Foto: ForUM.

– Vi hadde ikke forventet at Norge kom til å melde inn et nytt mål til FNs frist, så vi er positivt overrasket, sier Kathrine Sund-Eriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø, i en pressemelding.

Hun stiller likevel spørsmålet om Norge kommer til å ta et nasjonalt ansvar.

Norges forsterkede klimamål er å redusere utslippene med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå. Det nye klimamålet ble meldt inn til FN direkte på en pressekonferanse fredag, og Norge holder derfor FNs frist for å melde inn nye klimamål som er søndag 9. februar.

Det er ventet at flere land vil melde inn et forsterket mål i løpet av året, og før klimatoppmøtet i Glasgow, COP26, i november.

Etter Parisavtalen skal alle land melde inn nye eller oppdaterte utslippsmål hvert femte år, og 2020 er første år dette skjer. Ifølge avtalen bør et nytt mål være høyere enn det gamle, og reflektere landets høyeste mulige ambisjon.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Naturpress.

– Norge er det første vestlige landet i verden til å melde inn et forsterket mål om klimakutt til FN. Beslutningen er et viktig skritt mot et grønt skifte i Norge, sa klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

– Sender viktig signal til verden

– Vi veldig fornøyde med at regjeringen meldte til FN at de vil kutte klimautslippene med 50-55 prosent innen 2030. Nå begynner arbeidet for at disse kuttene skal tas nasjonalt, sier Kathrine Sund-Henriksen.

Hun mener Norge med dette sender et viktig signal til verden om at alle land må øke sine klimaambisjoner i 2020.

– Til nå har Marshalløyene og Surinam vært alene om å holde fristen, så ved å holde fristen går Norge ut og viser globalt lederskap. Dette vil legge press på andre land til å gjøre det samme, og vil være et signal til EU om at vi forventer et høyt klimamål også fra dem, sier Sund-Henriksen.

USA, Australia og Japan har sagt at de ikke kommer til å melde inn nye mål.

Forum for utvikling og miljø, eller ForUM, er en medlemsorganisasjon for over 50 norske miljø- og utviklingsorganisasjoner. ForUM har jobbet for at Norge skal komme med et nytt mål om å kutte 53% CO2-utslipp nasjonalt innen 2030.

– Forplikter Norge til storstilt grønn omstilling

Finansminister Jan Tore Sanner sa på fredagens pressekonferanse at Norge skal ta en lederrolle for å kutte utslipp nasjonalt og internasjonalt, i samarbeid med EU. Sund-Henriksen er mener dagens nye klimamål er en seier, men peker på at kampen ikke er over:

– Vi feirer i dag og ser dette som et viktig gjennomslag, men kommer nå til å jobbe for at disse kuttene tas nasjonalt. Målet om 50-55 prosent utslippskutt forplikter Norge til å gjennomgå en storstilt grønn omstilling, og Norge må ikke kjøpe seg fri fra ansvaret, sier Sund-Henriksen.

– Parisavtalen henger i en tynn tråd

Klimakuttene verdens land har meldt inn til FN tidligere, dekker kun én femtedel av kuttene som må til for å begrense global oppvarming til 1,5 grader, ifølge ForUM.

– Parisavtalen henger i en tynn tråd om ikke flere land kommer på banen. Ambisjonene fra verdens land må øke dramatisk for å unngå full klimakrise. Nå haster det virkelig for landene å melde inn nye mål før neste klimatoppmøte, sier Kathrine Sund-Henriksen.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?