Illustrasjonsfoto: Amanda Ohrlich / Pixabay.
- Annonse -

Koronautbruddet har ført til at tidligere planlagte skolestreiker for klima denne våren, får et annet forløp.

En klimastreik for studenter skulle holdes 20. mars, og en stor global aksjon var planlagt for 24. april. Som følge av koronarestriksjoner fra myndighetenes side legges det opp til nye løsninger, for avlysning blir det ikke.

Tvert om – målet er å sette rekord i oppslutning. Online, under emneknaggene #climatestrikeonline og #digitalstrike.

– 24. april skal vi sette rekord i antall klimamarkeringer i landet på én dag. Vi mobiliserer til streik fra skole, hjemmekontor eller videoundervisning, men ikke streik fra koronakarantene. Vi er tross alt smart ungdom som lytter til forskere, sier Agnes Granli Lægreid, en av initiativtakerne til skolestreik i Norge, på hjemmesidene til Natur og Ungdom.

#climatestrikeonline

Studentene oppfordres til å lage skilt, droppe skolearbeid eller studier, og i stedet markere seg med krav om klimatiltak.

«Det kan være alene, sammen med noen venner, eller med familie. Det kan være hjemme, i skolegården, på togstasjonen, i en park, utfor rådhuset, eller hvor som helst. Du kan bruke #climatestrikeonline for å vise at hele verden står sammen selv om vi ikke kan møtes sammen i store forsamlinger», skriver arrangørene, som i tillegg ber om at man melder inn til Fridays for Futures internasjonale kart.

Vil vise mangfoldet i bevegelsen

Agnes Granli Lægreid understreker at også i vanskelige tider må det stilles krav til framgang i arbeidet med klimaløsninger, som skal sikre framtida.

– Vi trenger ikke å samles i folkemengder for å vise politikerne at vi mener alvor, men vi skal utnytte muligheten til å vise mangfoldet i vår bevegelse. Vi skal streike på tusen forskjellige måter den 24. april, på mer enn tusen steder i Norge, sier Granli Lægreid.

Hun får støtte fra Aurora Kobernus, leder i Naturvernstudentene på UiO.

– Selv om mye må endres, er initiativtakere og organisasjonene enige om at vi ikke kan avlyse all klimamobilisering. Når løsningen på klimakrisa virker enda fjernere enn vanlig, må vi finne nye måter å samles og stå på kravene. Vi vet ikke hvilke helseråd som vil komme før 24. april, men vi kan streike for klima uten å bryte dem. Derfor har vi studentene tenkt å bli med på å sette streikerekord 24. april og å oppfordre til #climatestrikeonline 20.mars, sier Kobernus på NUs sider.

Dette er klimastreikernes fire krav til politikerne:

  1. Kutte 55 prosent av norske utslipp innen 2030
  2. Ingen nye letelisenser til olje og gass
  3. Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig – og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter.
  4. Stans tapet av naturmangfoldet

– Følg myndighetenes retningslinjer

I likhet med arrangørene av klimastreikene i Norge understreker også Fridays for Future sentralt nødvendigheten av å lytte til lokale regler og retningslinjer, i forbindelse med koronasmitten.

Som aksjonsformer foreslår organisasjonen blant annet å skrive e-poster til politikere, skrive innlegg på sosiale medier, fotografere streikeskilt som er satt i vinduet, eller bruke tid på å planlegge framtidige aktiviteter og finne ut hva som er effektive tiltak.


 

- Annonse -