Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

OBS Lillestrøm havnet på Norgestoppen i panting ved hjelp av ny automat

Dagligvaresjef Marcus Løkkeberg er fornøyd med den nye panteautomaten, og vil gjerne ha en til. Foto: Coop.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Den nye «bulk»-panteautomaten som OBS Lillestrøm har installert fikk ekstra fart på pantingen. Nå ligger butikken på topp på pantestatistikken i Norge.

I 2019 ble det pantet over 4,4 millioner bokser og flasker på OBS Lillestrøm. Dagligvaresjef Marcus Løkkeberg (bildet) gir i et innlegg på hjemmesidene til Infinitum mye av æren for suksessen til den nye panteautomaten. Infinitum drifter og eier det norske pantesystemet.

– Vi fikk en ny og veldig rask panteautomat i fjor. I denne kan man tømme hele posen med flasker og bokser inn på en gang. Det er veldig hyggelig å høre at vi er på pantetoppen, men det var ikke helt uventet, sier Løkkeberg.

Trekker til seg «storpanterne»

Butikken på Lillestrøm har nå én ny og stor panteautomat, og to vanlige.

– Siden vi har så god kapasitet, har det også blitt veldig populært å pante her. Mange firmaer og idrettslag kommer hit for å pante store søplesekker med tomgods, så her er det folk foran automatene fra morgen til kveld, sier Løkkeberg, som ønsker å utvide tilbudet.

– Vi ønsker oss enda en slik stor og veldig rask maskin. Det er det som er fremtiden for panting, sier han.

Nesten 1,2 milliarder bokser og flasker ble pantet i Norge i fjor. Fra dette gikk 19000 tonn plast og 9000 tonn aluminium til resirkulering, ifølge Infinitum. Norges solide panteordning og tradisjon gjør at vi har nådd EUs mål om 90 prosents innsamling 10 år før EUs frist.

– Jeg vil gjerne takke OBS Lillestrøm og alle de andre butikkene som legger godt til rette for panting. Det er viktig at kunder får en god panteopplevelse, slik at panteandelen kan fortsette å stige, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.

Andre land studerer det norske systemet

Suksessen til det norske pantesystemet har ført til at mange gjester utenlands fra kommer for å se og lære. Infinitum forteller at de siste to årene har mer enn 30 land gjestet Infinitums anlegg på Heia i Fet næringspark, der Infinitum årlig sorterer og bearbeider over én milliard plastflasker og bokser som kommer inn gjennom panteordningen.

Senest i februar fikk de besøk fra fra Korea Resource Circulation Service Agency og Forskningsinstituttet Mirae Environ, fra Sør-Korea.

– Infinitums pantesystem ligger langt framme. I Sør-Korea trenger vi et slikt avansert system, derfor er vi hos Infinitum for å lære hvordan det norske systemet driftes, sier direktør Chang Deok Won ved forskningsinstituttet Mirae Environ i Sør-Korea.

Sør-Korea har mye på plass, men vil utvide sine ordninger

Sør-Korea har en høy innsamlingsgrad på flere typer emballasjer og materialer, men de håper å få inn enda mer gjennom å utvide pantesystemet sitt, skriver Infinitum.

– I Sør-Korea er pantesystemet bare for glassflasker. Det norske systemet inkluderer plastflasker og bokser, så det er litt forskjell på løsningene våre. Vi har utarbeidet en plan for å utvide systemet vårt, og ønsker etter hvert å også inkludere plastflasker og bokser. Vi planlegger i tillegg å etablere et nytt anlegg, men er avhengig av finansiering fra myndighetene eller gjennom annen investering, sier Chang Deok Won til Infinitum.


 

- Annonse -