Foto: Pixabay.

Med ni begrunnede tiltak foreslår elleve miljøorganisasjoner overfor regjering og storting, at samfunnet kan omstilles og ta en ny og miljøvennlig retning. 

Utgangspunktet er koronaepidemien, og følgene den får for økonomi, helse og samfunn.

Det åpne brevet er signert Christian Steel, generalsekretær Sabima; Silje Ask Lundberg, leder Naturvernforbundet; Therese Hugstmyr Woie, leder Natur og Ungdom; Karoline Andaur, generalsekretær WWF; Hege Skaarud, leder Spire; Are Shaw Waage, sjefsagent Miljøagentene; Frode Pleym, leder Greenpeace; Øyvind Eggen, generalsekretær Regnskogfondet; Jan Thomas Odegard, leder Utviklingsfondet; Anja Bakken Riise, leder Framtiden i våre hender og Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder Forum for Utvikling og Miljø.

I brevet tas det til orde for å bruke koronakrisen konstruktivt til å ta nye retningsvalg.

Omstillingen må starte allerede med krisepakkene for norsk økonomi, mener signaturene. Tiltakene som foreslås skal samtidig styrke sysselsetting og aktivitet i norsk økonomi.

– Er en gyldig anledning

«Innføring av motkonjunkturtiltak er en gylden anledning til å vri samfunnet i en mer bærekraftig retning. Kortsiktige krisetiltak som får negative konsekvenser for framtidige generasjoner må unngås. Krisetiltak må bidra til bærekraftig utvikling; økonomi, miljø og sosiale forhold. De direkte og indirekte konsekvensene må derfor vurderes nøye», heter det i innledningen i brevet.

- Annonse -

I det første av de ni punktene blir det understreket at  kloden står overfor to store, langsiktige kriser «som langt vil overgå virusutbruddet i vedvarende negativ effekt på velferd, økonomi og helse: klimakrisen og naturkrisen.»

Disse to krisene må løses samtidig, ikke ved at løsningen på den ene forverrer den andre, og man må satse på de naturbaserte løsningene, løsninger som er vinn-vinn-vinn for klima, klimatilpasning og naturmangfold og for samfunnsutviklingen, skriver signaturene.

«Sysselsette de kloke petroleumshodene i annen virksomhet»

Punkt 2 på listen heter «Redusere oljeavhengigheten». Her tas det utgangspunkt i at lav oljepris vil gjøre at etterspørselen etter petroleumsrelatert arbeidskraft vil være lav:

– Det bør sprøytes midler inn i innovasjon og forskning som kan sysselsette de kloke petroleumshodene i annen virksomhet for å finne frem til og utvikle de gode miljøløsningene, heter det videre i dette punktet. – Statens redningspakker for å holde liv i arbeidsplasser bør komme med krav om bærekraftig produksjon med gode systemer i hele verdikjeden for å fange opp og begrense miljøpåvirkninger. Verden skal bli et lavutslippssamfunn, og kompetanse på de gode løsningene for å oppnå dette vil bli etterspurt på det internasjonale markedet.

Restaurere natur

De sju andre punktene i brevet til politikerne på Stortinget og i regjeringen, er som følger:

3. Unngå krisetiltak som er direkte skadelig for natur og klima.

4. Intensivere restaurering av natur.

5. Styrke kommunenes miljøarbeid.

6. Styrke tilskudd til miljøtiltak.

7. Utbedringer og satsing på framtidens transportløsninger.

8. Et mer bærekraftig og rettferdig landbruk.

9. Krisebistand til friluftslivsorganisasjonene.

I avrundingen av brevet tas opp internasjonale forhold. Her blir blant annet Norges rolle innenfor regnskogbevaring understreket, og dette må videreføres, heter det.

Det er umulig å nå klimamålene uten å stanse tapet av tropisk regnskog, står det i brevet.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?