Norske kyr kan få soya- og palmeoljefritt fôr. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

En helt ny kraftfôrblanding for melkekyr, ungdyr og okser er nå på markedet her i Norge. Felleskjøpet har laget en variant som er garantert fri for soya og palmefett.

– Vi ønsker å imøtekomme behovene til norske husdyrprodusenter. Når næringa tydelig har gitt uttrykk for at de ønsker kraftfôrblandinger uten soya og palmefett, men som likevel muliggjør høy ytelse, legger vi oss selvsagt i selen for å produsere et slikt kraftfôr, sier produktsjef for drøvtyggerfôr hos Fellekjøpet, Rune Lostuen.

Den nye kraftfôrvarianten heter Formel Linnea Ekstra, og proteinkildene i kraftfôrblandingen er norsk korn, rapskake og urea.

Regnskog fortrenges av soyadyrking

Litt landbruksteknisk: Mens den opprinnelige Formel Linnea er tilpasset middels til tidlig høsta grovfôr og vil passe til en avdrått rundt 7500-8000 liter per ku, er den nye Formel Linnea Ekstra tilpasset besetninger med ytelse rundt 9000-9500 liter når grovfôret er av god kvalitet med lite gjæringsprodukter, skriver Felleskjøpet i sin produktinformasjon.

Også svinefôr kan kjøpes i en soyafri variant hos Felleskjøpet, og med økologiske råvarer.

Miljøorganisasjoner i Norge har i lang tid kritisert importen av soya til dyrefôr. Soyadyrkingen i Brasil legger beslag på store arealer etter at regnskog er hugget. NHO Mat og drikke hevdet likevel overfor Energi og Klima i 2018 at det er mange år siden det ble kuttet regnskog for å få plass til soyaproduksjon for levering til Norge.

Produksjon av palmeolje skjer i stor grad i Sørøst-Asia, og også denne produksjonen har ført til massiv hogst av regnskog.

Hylles av Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender er en av organisasjonene som har arbeidet lenge mot soyaimport til Norge. Det nye soyafrie fôrproduktet fra Felleskjøpet blir tatt i mot med begeistring.

«Endelig! Felleskjøpet har nå lansert et nytt soyafritt kraftfôr. Å erstatte soyaen med andre proteinkilder vil gjøre det mer klimavennlig, og ved å bruke mer norskproduserte råvarer legger man til rette for flere norske arbeidsplasser samtidig. Fortsatt kan mer av råvarene til fôret hentes fra norske bønder, men dette er et godt steg på veien», skriver FIVH på sine Facebook-sider.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?