Mens CO2-utslippene i verden går merkbart ned hittil i 2020 – som en følge av koronasituasjonen – ser det til å gå motsatt vei med en langt mer potent drivhusgass, metan.
I alle fall gjelder dette 2019. I hvilken grad koronasituasjonen vil påvirke metanutslippene også, får vi trolig ikke vite med sikkerhet før i slutten av 2021.
Det er det amerikanske overvåkingsorganet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), som har utgitt et foreløpig anslag over metankonsentrasjonen i atmosfæren for 2019.
Tallene viser at konsentrasjonen av metan, som over et langt tidsrom er 25 ganger kraftigere enn CO2 som drivhusgass, fortsetter å øke.
– En av de kraftigste økningene på 20 år
– Her er vi, det er 2020 og det er ikke bare det at det ikke minker. Det er ikke stabilt heller. Faktisk ser vi en av de kraftigste økningene på de siste 20 årene, sier Drew Shindell, en klimaforsker ved Duke University, til nettstedet til Scientific American.
Det blir understreket at estimatet kan endres og at foreløpige tall tidligere har vist seg å være for høye, men ikke desto mindre advarer forskerne om utviklingen. Først i november vil trolig de endelige registreringene foreligge.
Olje- og gassbrønner lekker metan
Våtmarker og menneskeskapte kilder som gårdsdrift (dyrehold) og olje- og gassbrønner regnes blant de største utslippskildene til metan. Tinende permafrost i arktiske strøk har potensial til å bli en annen stor metanutslippskilde.
– Spis mindre kjøtt og melkeprodukter. Det er det aller enkleste. For helsens skyld burde vi gjøre det uansett, sier Shindell.
Forskeren mener likevel at de mest effektive tiltakene mot metanlekkasje kan gjøres der det bores etter olje og gass. Naturgass, som i hovedsak er metan, har en tendens til å lekke fra brønnene. Man kan enten brenne av lekkasjene, slik at CO2 dannes i stedet for, eller man kan prøve å tette lekkasjene.
Enkelte store aktører i fossilbransjen, som Chevron, Exxon Mobil, BP og Shell, har allerede tatt grep for å stanse metanlekkasje, ifølge Scientific American.
200 millioner tonn mindre CO2 fra Kina, etter korona
De dårlige tallene for metan møter sin motsats i CO2-statistikken hittil i 2020. Koronasituasjonen har redusert den økonomiske og industrielle aktiviteten i verden betydelig, og dette merkes på klimagassutslippene.
Senter for forskning på energi og ren luft (CREA) beregnet at bare i Kina har reduksjonen i CO2-utslippene så langt vært på 200 millioner tonn, eller fire ganger det årlige totalutslippet fra Norge. Det er nettstedet Tekna som skriver dette, og siterer CNN.
Fra transportsektoren i Norge skal CO2-utslippene være redusert med mellom 20 og 40 prosent, ifølge Veier24.