– I møte med den økonomiske krisa og klima- og naturkrisa som samtidig pågår og som vil fortsette i lang tid, må vi sette inn støtet og satse på grønne arbeidsplasser, mener leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen.
Hun og ForUM har kommentert revidert budsjett i et innlegg på egne nettsider.
Sund-Henriksen mener skattelette og andre ordninger som gir oljenæringen en lette på 100 milliarder kroner, viser at regjeringen vil at oljenæringen skal være en bærebjelke for norsk økonomi også fremover. Sund-Henriksen er skuffet over satsingen på oljenæringen fremfor «en storstilt satsing på flere grønne arbeidsplasser».
ForUM viser til en rapport fra 2017 hvor Samfunnsøkonomisk analyse viste hvordan Norge kan skape 100 000 klimajobber.
– For å få til et grønt skifte i tråd med Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, bør det bevilges langt mer penger til den norske grønne omstillingen enn det som nå foreligger, sier Kathrine Sund-Henriksen.
Hun påpeker likevel at det reviderte budsjettet ikke er fritt for klimasatsinger. Punkter som nevnes er ekstrabevilgning på 50 millioner til Enova som støtte til nullutslipsfondet for næringstransport. I tillegg kommer det 100 millioner til grønn skipsfart. Regjeringen foreslår også at Nysnø får ytterligere 300 millioner kroner i 2020.
– Kutt i bistandsbudsjettet til fornybar energi – et paradoks
– Disse bevilgningene er viktige, men problemet er dessverre at klimakrisa krever så mye mer av oss. Det krever ikke bare mer penger, men en samstemt politikk for klimaet, så vi unngår å gi med en hånd mens vi tar med den andre. Det er et paradoks at regjeringen samtidig som de kommer med klimabevilgninger også satser på oljenæringen og kutter 150 millioner kroner i bistandsbudsjettet til fornybar energi i utviklingsland, sier Sund-Henriksen, som synes det er svært synd at Regjeringen ikke greide å både øke bistandsinnsatsen relatert til å takle korona og klimabistanden.
– For å få til kutt som samsvarer med vårt ansvar både nasjonalt og internasjonalt, trenger Norge en nasjonal satsing på sirkulærøkonomi, og mange nye klimajobber. Vi trenger også et skikkelig løft i vårt internasjonale bidrag til klimatilpasning og tap og skade til landene i sør og til annen klimafinansiering, slik at det blir lettere for også fattigere land å gjøre utslippskutt, sier Sund-Henriksen.
– Virker som regjeringen sover i timen
De internasjonale klimaforhandlingene skulle ha vært i Glasgow i november, men er utsatt til 2021. Partslandene i FN har frist på å melde inn sine mål for klimakutt innen 2020. Sund-Henriksen mener de internasjonale klimaforhandlingene er avgjørende for å nå Paris-målene og 1.5 graders-målet.
– Nå som klimaforhandlingene utsettes må verdens land vise at de mener alvor på hjemmebane. Nettopp derfor må Norge være et foregangsland for en grønn omstilling, men her virker det dessverre som at regjeringen sover i timen, sier Sund-Henriksen.