I et leserinnlegg i Dagbladet i desember i fjor gikk tre sentrale miljøledere knallhardt ut mot det planlagte vindkraftverket på Andmyran i Nordland. Nå ser det ut for at anlegget skrinlegges.

«Hva skjer når konsesjon er gitt for lenge siden, men all fornuft tilsier at et vindkraftverk ikke bør bygges? Man kan knapt tenke seg en verre plassering for et vindkraftverk», skrev Kjetil Aa. Solbakken, generalsekretær Norsk Ornitologisk Forening; Christian Steel, generalsekretær Sabima og Silje Ask Lundberg, leder Naturvernforbundet, i innlegget.

«Klar til å ta opp igjen prosjektet»

I mars i år avslo Olje- og energidepartementet søknaden fra utbygger om å utsette fristen for oppstart til 31. desember 2021.

Det avslaget ser ut til å bli dødsstøtet for anlegget. Torsdag ble det klart at utbyggerselskapet Prime Capital trekker begjæringen om omgjøring av vedtaket om å ikke gi forlenget frist for vindkraftutbyggingen på Andmyran.

Ifølge NRK har selskapet også kansellert alle anskaffelsesavtaler, og siterer Bladet Vesterålen.

Men utbyggerinteressene holder ennå en liten flik åpen for at utbygging kan skje.

– Vi er klar til å ta opp igjen prosjektet, men nå måtte vi terminere turbinkontrakten for å minimere tap, sier Stephan Klepsland i Prime Capital AS til Vesterålen Online (VOL).

Bru: – Hensynet til myr avgjørende

Utbyggerne har ikke hatt OED på sin side i denne saken. Olje- og energiminister Tina Bru (H) fastslo i mars at det planlagte vindkraftverket på Andmyran ligger i et omfattende og påvist verdifullt myrområde.

– Etter at konsesjon ble gitt helt tilbake i 2006/2010 foreligger det ny og oppdatert kunnskap om myr og dens betydning for klimaet. Jeg legger vekt på den betydelige endringen som har skjedd i vektleggingen av nedbygging av myr både i Norge og internasjonalt siden den opprinnelige konsesjonen ble gitt.  Dette hensynet har vært avgjørende i vurderingen om det skulle gis utsettelse av fristen i denne spesielle vindkraftsaken, uttalte Bru.

«Ikke grønnfarge å spore»

Også et av hovedargumentene til Solbakken, Steel og Lundberg var karbonlagringsevnene til myrer.

– I norske myrer lagres det rundt 3500 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Til sammenlikning var de totale norske utslippene i 2017 på 52,7 millioner tonn, påpekte de tre, og hevdet at det ville være absurd dersom vindkraft på Andøya fører med seg store klimagassutslipp for å framskaffe fornybar energi.

De avsluttet innlegget med at «man ønsker å framstille vindkraft som «grønn energi», men her er det ikke grønnfarge å spore!».

Vindkraftmotstandere feiret torsdag. Organisasjonen Motvind takket i et innlegg på sine nettsider de som hadde bidratt til at saken har snudd, og inkluderte OED.

Så ønsket de Prime Capital vel hjem til Tyskland.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?