Olje- og energidepartementet har i dag omgjort NVEs vedtak om utsatt frist for igangsetting av drift og forlenget konsesjonstid for Andmyran vindkraftverk i Nordland fylke.
NVE ga i 2006 Andmyran Vindpark AS konsesjon til å bygge og drive Andmyran vindkraftverk med en installert effekt på 160 MW. Olje- og energidepartementet opprettholdt vedtaket i 2010, men har altså i dag avslått søknaden fra utbygger om å utsette fristen for oppstart til 31. desember 2021.
Naturvernforbundet jubler i kveld for vedtaket i Olje- og energidepartementet. Der mener man at det nå sannsynligvis vil bli vanskelig for utbygger å sette i gang kraftverket innen fristen. Naturvernforbundet har sammen med Sabima og Norsk Ornitologisk Forening jobbet for å stanse utbyggingen, både på nasjonalt og lokalt nivå. Det var Naturvernforbundet som hadde innklagd NVE-vedtaket til OED.
– Andmyran vindkraftverk er et av de mest naturskadelige planlagte vindkraftverkene i Norge. Ved å bevare våtmark bevarer vi artsmangfoldet og fuglelivet som finnes der – samtidig som vi bremser klimaendringene. Det at slik kunnskap kommer fram er nettopp en av grunnene til at selskaper ikke bør kunne sette i gang med utbygging mange år etter at konsesjon er gitt, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
Andmyran Vind AS hadde også søkt om forlengelse av konsesjonstiden fra 31. desember 2045 til 31. desember 2051.
Hensyn til nedbygging av myr var avgjørende
Olje- og energiminister Tina Bru (H) fastslår i en kommentar til vedtaket at det angjeldende vindkraftverket inngår i et omfattende og påvist verdifullt myrområde.
– Etter at konsesjon ble gitt helt tilbake i 2006/2010 foreligger det ny og oppdatert kunnskap om myr og dens betydning for klimaet. Jeg legger vekt på den betydelige endringen som har skjedd i vektleggingen av nedbygging av myr både i Norge og internasjonalt siden den opprinnelige konsesjonen ble gitt. Dette hensynet har vært avgjørende i vurderingen om det skulle gis utsettelse av fristen i denne spesielle vindkraftsaken, sier Bru.
Naturvernforbundet viser til at Andmyran er et område med svært store naturverdier, og at en utbygging vil ødelegge store områder med myr. Myr demper flom, lagrer karbon og gir trekkfugler et sted å raste. Andmyran er et nasjonalt og internasjonalt viktig område for fugl, blant annet sangsvane, brushane, tyvjo og storlom, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Dette var et løft i disse tider. Jeg har hatt med denne saken å gjøre siden starten, for over femten år siden, så nå er vi kjempefornøyd. Det nytter! Nå har de som bestemmer forstått hvorfor myra er så viktig, og det er helt fantastisk, sier Bjørn Økern, fylkesleder i Naturvernforbundet i Nordland.
Anerkjennelse fra Sabima og NOF
Også generalsekretær i Sabima, Christian Steel, er fornøyd.
– Meget klokt av energiminister av @HoyreTina å si nei til ENDA en utsettelse av vindkraftverkbygging på Andmyran. Statsrådens begrunnelse er helt i tråd med rådet vi gav i møte for drøyt to uker siden, sammen med @Fuglevern (Norsk ornitologisk Forening) og @Naturvern (Naturvernforbundet), skriver Steel på Twitter i kveld.
Fra Norsk Ornitologisk Forening er reaksjonen denne (Twitter):
– Andmyran trolig berget fra vindkraft! Godt for klima, fugler, myra, naturmangfold, mennesker. Takk @HoyreTina! Verdiene av myr og våtmark tillagt stor vekt.
Påklagingen av Haram vindkraftverk avvises
Samtidig melder Olje- og energidepartementet at de har opprettholdt NVEs godkjenning av miljø-, transport- og anleggsplan (MTA) og detaljplan sammen med utvidelse av konsesjonstiden fra 25 til 30 år for Haram vindkraftverk i Ålesund kommune.
Daværende Haram kommune og en rekke organisasjoner og privatpersoner hadde påklaget denne godkjenningen. Klagene dreier seg om manglende involvering i prosessen og mangelfulle utredninger av virkninger for omgivelsene omkring vindkraftverket med hensyn til støy, skyggekast, visuelle virkninger og naturmangfold.
Norsk Ornitologisk Forening er en av organisasjonene som har protestert mot denne utbyggingen. De påpeker at Haram Krafts konsesjon for Haramsfjellet er omsluttet av verneområder på tre av fire sider, og med verneområde innen relativt kort avstand også på fjerde side. Konsesjonsområdet befinner seg videre midt i noe av det mest konsentrerte fugletrekket langs norskekysten, i et område av stor betydning for overvintrende kyst- og sjøfugl, heter det i en kort omtale.
Departementet skriver at søknaden om MTA/detaljplanen har vært behandlet på flere møter med kommunen, grunneiere og landbruket. Departementet peker på at det har vært mangler når det gjelder varslingen av enkelte av partene, men at de er blitt orientert om vedtakene og gitt mulighet for å påklage dem.
– Det var riktig nå å fatte en endelig beslutning i denne saken. Konsesjonen ble gitt for over ti år siden. Da er det på tide at både utbyggerne og lokale interesser får en avklaring. Jeg har respekt for det store engasjementet knyttet til saken. Planene som nå er godkjent innebærer endringer som tar hensyn til både miljø- og naturverdier, sier olje- og energiminister Tina Bru.
Flytting av turbinene vil øke avstanden til bebyggelse og redusere virkningen for landskapet. Departementet opplyser at de har satt ytterligere avbøtende vilkår for å sørge for at utbygger tar fullt ansvar hvis vindkraftverket påvirker tv-signalene i området.
I klagevedtaket er det satt vilkår om flytting av flere av de 8 vindturbinene som skal bygges. En av turbinene skal flyttes om lag 100 meter i sørlig retning for å komme lengre unna tettstedet Ulla. En annen turbin flyttes noe for å unngå å berøre myr.
For å komme lenger unna fuglereservatet setter departementet som vilkår for godkjenningen av MTA/detaljplanen at Haram Kraft flytter en av vindturbinene lenger inn på platået.