Fra Trondheim. Trøndelag og Midt-Norge hadde det til tider svært varmt i juni i år. Foto: Sébastien Goldberg, Unsplash.
- Annonse -

Juli har stort sett åpnet med kjølige temperaturer her i Norge. Juni derimot, var svært varm.

Meteorologisk Institutt melder at juni endte 3,2 grader over normaltemperaturen for landet som helhet, og det gjorde den til den nest varmeste noensinne. Bare 1953-juni var varmere.

Både Østlandet og Midt-Norge registrerte den varmeste juni noensinne, med henholdsvis 3,7 og 4,9 grader over normaltemperaturen for måneden. På Vestlandet ble juni den nest varmeste målt, forrige rekord var fra 1933.

Meteorologisk institutt registrerte elleve tropedager – dager med makstemperatur over 30 grader – noe som er ny rekord for juni.

– Det har vært litt av en måned. Det er satt rekorder over hele landet, og rekordoversikten ble den lengste jeg kan huske, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Både Trøndelag og Møre og Romsdal har notert nye varmerekorder for juni, med henholdsvis 34,3 grader (Værnes) og 31,8 grader (Tafjord).

– Mange spør seg om varmen skyldes den globale oppvarmingen, men vi kan ikke si at en enkeltmåned er et resultat av klimaendringene. Derimot føyer alle varmerekordene seg inn i et mønster over tid med stadig varmere vær og flere varmerekorder, sier Hygen.

Her er flere rekorder registrert av MI:

  • Trøndelag som helhet noterte sin varmeste juni noen gang, med 4,8 grader over normaltemperatur for måneden. Forrige rekord går tilbake til 1953.
  • Østfold fikk ny rekord for varmeste junimåned i snitt med 3,4 grader over normaltemperatur, med forrige rekord fra 1970.
  • I Akershus endte juni 3,4 grader over normaltemperatur, og satte dermed rekord for varmeste juni. Forrige rekord var fra 1988.
  • Oslo satte også rekord for juni med 3,5 grader over normaltemperatur i snitt. Den forrige rekorden stammer fra 1988.
  • Hedmark satte ny junirekord med 4,1 grader over normaltemperatur. Den forrige rekorden er fra 1953.
  •  Oppland satte ny rekord med 4 grader over normaltemperatur for måneden, og slo sin forrige rekord fra 1988.
  • Rogaland noterte seg den varmeste junimåned noensinne med 3,4 grader over normaltemperatur. Forrige rekord var fra 1953.

Lite nedbør i Norge

I kombinasjon med de høye temperaturene ble det en tørr måned for landet som helhet. Det falt 20 prosent mindre nedbør enn det som er normalt for måneden.

Det var tørrest på Vestlandet og i Trøndelag, men vått både på Østlandet og Sørlandet. Flere steder i Oslo satte rekord for høyeste døgnnedbør, skriver Meteorologisk Institutt.


 

- Annonse -