Bodø/Glimt-spillerne har servert festfotball i år. Fotocollage: Naturpress. Bilder: Kent Even Grundstad / FN.
- Annonse -

Suksessen til Bodø/Glimt i år er et eventyr. Kanskje har den norske Eliteserien aldri opplevd et bedre fotballag enn årets Glimt-utgave.

Bodø/Glimt leder Eliteserien midtveis ut i juli, Molde er to poeng bak.

Det knirket riktignok litt i maskineriet i kampen mot Kristiansund onsdag denne uka, men Glimt vant til slutt 2-1 etter et fantastisk vinnermål av Marius Lode (se video). Dermed var Glimts åttende strake seier siden seriestart et faktum, noe ingen andre lag har klart før.

Tidligere denne uka skrev Aftenposten-journalist Bernt Harald Brennevann dette:

«Glimts turboåpning er det «alle» i og rundt Eliteserien snakker om. Ikke bare er resultatene perfekte og storslåtte, men det er kvaliteten på spillet som har fått mange til å måpe.

Enkelte leker med tanken om at vi aldri har sett bedre fotball her til lands.»

Fremmer bærekraftsmålene

Fotballkvaliteten og rekord til side. Glimt ble pionerer også i fjor, men da i form av sitt miljø- og samfunnsengasjement. I 2019-sesongen var klubben først ut av norske toppklubber med aktivt å koble seg opp til FNs 17 bærekraftsmål.

Med programmet «Action Now», eller «Gi alt – for ei bærekraftig framtid», som er Glimts fleksible oversettelse, har klubben forpliktet seg til tre mål: Øke kunnskapen i befolkningen om FNs bærekraftsmål, bidra til å bygge sterke og solide samfunn for framtiden, samt inspirere til handling.

Kampanjen, som gjøres i et samarbeid med Glimts største sponsorer, er forlenget inn i 2020-sesongen.

– Bærekraftsmålene til FN er viktig for alle. Vi er en stor klubb og har påvirkningskraft, og den «makta» ønsker vi å bruke, sier Regine Boym, pressekontakt i klubben, til Naturpress.


«Enkelte leker med tanken om at vi aldri har sett bedre fotball her til lands»

Bernt Harald Brennevann, journalist i Aftenposten


I likhet med i fjor skal Glimt i to bortekamper også i år spille i en spesialdesignet helgrønn drakt. På drakten fremmes Action Now og bærekraftsmålene.

– Alle kamppartnerne våre slår et slag for ett av de 17 bærekraftsmålene på hjemmekampene våre. De har enten valgt ut dette selv, eller i noen tilfeller er vi med og hjelper til med valget ut fra hva de ønsker å identifisere seg med, forklarer Boym.

– Hva gjør Glimt av mer praktisk art for miljøet, i tillegg til holdningsskapende innsats?

– Blant annet har vi gått gjennom avfallsrutinene våre. Vi har ikke lenger noe som heter restavfall, vi sorterer alt. På kampene har vi sluttet å selge sjokolade for eksempel, da innpakningen ikke kan resirkuleres. Spillerne har dessuten bedt om å slippe engangskrus av papp til kaffe for å minke på avfallet. Alle har nå sitt eget krus i stedet. Og på Instagram-kontoen vår legges det ut poster knyttet til bærekraft og miljø, der enkeltspillerne våre fronter budskapet.

– Vi er stolte av det vi gjør

– Bodø/Glimt har aktører fra den utskjelte oppdrettsbransjen med blant sponsorene. Hvordan passer det inn?

– Det er en bransje som hører til her i området, og vi jobber sammen med dem om de samme målene. Av og til hører vi kritiske bemerkninger knyttet til dette, men ingen er perfekte. Også disse bedriftene er opptatt av bærekraftsmålene, svarer Regine Boym.

– Vi er stolte av det vi gjør på bærekraftsområdet, og det er ikke av PR-messige årsaker. Vi er stolte av det fordi det er viktig, sier hun.

– Hvem vinner årets eliteserie?

– Jeg håper selvsagt det blir Glimt, men sesongen er lang!

Bodø/Glimt er ikke alene blant toppfotballklubbene om å ta grep for miljøet. Odd har signalisert at de har ambisjoner om å bli både Norges og Europas mest miljøvennlige klubb.

I fjor kom det solcellepaneler på plass på taket på Skagerak Arena, Odds hjemmestadion.


Dette er en åpen artikkel, men de fleste sakene på Naturpress må man være abonnent for å lese. Støtt uavhengig miljøjournalistikk og bli abonnent du også!
10 dager gratis prøveperiode, ingen bindingstid.
- Annonse -