Bjørn Bjørnsen, Experis. Foto: Experis.

Ifølge ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer skal olje- og gassindustrien nedbemanne i fjerde kvartal.

Det er spådommen på kort sikt. På lengre sikt vil det grønne skiftet skape grunnleggende utfordringer om ikke tilpasninger som omskolering kommer på plass, er antakelsen i rekrutteringsselskapet Experis.

Det ropes et varsku om sitasjonen for de ansatte i olje- og gassektoren. Den globale nedgangen som fulgte av koronakrisen førte til at oljeprisen sank. I Norge utløste dette en stor krisepakke til oljesektoren, mye kritisert av miljøorganisasjonene og miljøpartiene på Stortinget.

Venter fall i investeringene i 2021

– Det er stor usikkerhet i bransjen. Alle tror aktiviteten skal ned, spørsmålet er hvor dypt fallet blir, om det blir en korreksjon eller en ny massenedbemanning, sier divisjonsdirektør Bjørn Bjørnsen (bildet) i Experis.

Han sier at mange i bransjen frykter at koronanedgangen kan bli verre enn nedturen i 2015, da 45 000 mistet jobben. Den høsten var netto bemanningsutsikter for oljebransjen minus 5 prosent. Experis generelle forventninger er at aktivitetsnivået på norsk sokkel skal ned, og det vises til de siste prognosene fra SSB om at investeringene vil falle 15 prosent i 2021.

Mer pessimisme blant arbeidsgiverne

Hvert kvartal blir bedriftene spurt om de forventer oppbemanning eller nedbemanning det kommende kvartalet. Man trekker fra dem som skal nedbemanne fra dem som skal oppbemanne. Tallet man sitter igjen med kalles «netto bemanningsutsikter» og er en ledende indikator på sysselsettingen fremover.

For arbeidsgivere innenfor olje og gass er netto bemanningsutsikter for fjerde kvartal minus 15 prosent. Arbeidsgiverne er nå langt mer pessimistiske enn de var for tredje kvartal, da bemanningsutsiktene var 1 prosent.

Savner overordnet plan for omskolering etter klimaomstilling

For å nå klimamålene må norsk industri omstille, slår rekrutteringsselskapet fast i en melding. Men Bjørnsen er bekymret for at det grønne skiftet vil skje på en måte der verdifull kompetanse går tapt.

– Selv om vi trenger langsiktige endringer, er det ikke korona som gjør at vi løser omstillingen på en god måte. Olje og gass sysselsetter mange mennesker, og det vil ta tid å absorbere kompetansen fra dette feltet. Dyktige fagfolk blir sittende uten å bruke kompetansen sin. Både enkeltmennesker og nasjonen Norge taper på det.

Bjørnsen mener mye kompetanse fra oljebransjen vil være nyttig i andre sektorer, men at overgangen kan kreve omskolering. Der savner han en overordnet plan.

– Vi burde ha konkrete tiltak for å ivareta kompetanse-poolen. En arbeidstaker som tar et halvt år fri for å oppdatere kunnskapen sin må i dag betale for det selv. Da blir det en terskel for videreutdanning, og vi risikerer at kompetanse går til spille. Vi bør diskutere hvordan arbeidsgivere og staten kan senke den terskelen. Det ville alle tjene på, sier Bjørn Bjørnsen.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?