Skjermdump av nettstedets forside.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

På en ny nettside, dinklimafremtid.no, kan du se hvordan matproduksjonen i ditt lokalområde rammes av global oppvarming.

Nettstedet, som er utviklet av Utviklingsfondet i forbindelse med en kampanje, gir ved hjelp av enkel grafikk et innsyn i hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for norsk landbruk. Dernest kan man sammenligne med konsekvensene for et afrikansk land, Malawi.

– Maten vår er truet og det får altfor lite oppmerksomhet. Klimaendringene skjer her og nå, og det haster å gjøre noe. Det gjelder både her i Norge, men ikke minst i utviklingsland som Malawi. Småbøndene står i frontlinjen for klimaendringene, sier Jan Thomas Odegard, leder i Utviklingsfondet.

– Vi må snakke mer om klimatilpasning.

Ser på utfordringene – og tilpasningene

Når man taster inn et norsk postnummer, får man opp tilhørende fylkesside med informasjon om hvordan klimaframtiden ser ut i den regionen, med ulike scenarier for global oppvarming. Både dagens situasjon, framskrivninger for 2-4 graders temperaturøkning og over 4 graders økning presenteres.

– Men, det er ikke bare utfordringene som presenteres. Vi har intervjuet mange bønder som er i gang med klimatilpasning på sin gård, både i Norge og i Malawi. Det er viktig for oss å få fram at det er mulig å gjøre noe for å tilpasse seg et endret klima. Det er ikke alltid det er så mye som skal til, heller, sier Odegard.

Historien om Einar Kiserud fra Spydeberg, og Esther og Collings fra Malawi, fortelles på de samme sidene. Kiserud driver en melkegård, og ble hardt rammet av tørken i 2018. Han dro til Malawi for å lære mer om klimaendringer og klimatilpasning, og møtte Esther og Collings, som driver en liten gård nord i landet. Det resulterte i dokumentarfilmen Uår, som blant annet ble vist på NRK i september 2019.

– Grundig research

Odegard forteller at løsningene på det nye nettstedet ble til etter bruk av utallige forskningsrapporter og grundig research.

– Alle kildene vi har brukt presenteres også på siden, så man kan finne masse materiale å dypdykke ned i hvis man er ønsker. Denne siden er rett og slett en samling av den beste kunnskapen på feltet, per i dag, og gir publikum en unik mulighet til bedre å forstå hvordan klimaframtiden blir, sier Odegard.


 

- Annonse -