De første reaksjonene på statsbudsjettet fra representanter for miljøorganisasjonene er nesten entydig negative.
Naturvernforbundet mener naturen er glemt, og viser til at Norge trolig ikke vil nå ett eneste av FNs naturmål for 2020.
Dette budsjettet legger ikke opp til at vi skal nå målene på overtid heller, skriver organisasjonen.
– Det er stillstand på skogvern, noe som er altfor dårlig. Stortinget har vedtatt at skogvernet nesten skal tredobles. Vern er det viktigste middelet vi har for å bevare det enorme artsmangfoldet i skog, der halvparten av våre truede arter har sitt levested, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
– Henger ikke på greip å kartlegge for mer oljeleting
Organisasjonen mener posten for restaurering av allerede påvirket natur er svak, og merker seg det er en nedgang i satsing på trua arter og naturtyper fra 45 til 43 millioner.
– Vi er på vei inn i «verdens restaureringstiår», men det er ingen økning på restaurering av myr eller annen natur. Vi ba om en dobling for å få fortgang i dette arbeidet, sier Lundberg.
Hun er skuffet over regjeringen fortsatt setter av midler til kartlegging av potensielle nye oljeressurser.
– Vi har funnet for mye. Da henger det ikke på greip at vi skal bruke millioner på å kartlegge mulige nye områder, som ikke en gang er åpnet for olje- og gassvirksomhet, sier Lundberg.
Pluss for CCS i Brevik
Satsingen på fangst og lagring av CO2 ved Norcem i Brevik peker imidlertid i positiv retning, anfører Naturvernforbundet på plussiden.
Naturvernforbundet peker også på at nasjonalbudsjettet viser at klimagassutslippene med dagens tiltak vil reduseres til 40,8 millioner tonn i 2030, noe som er under 20 prosent reduksjon, mens regjeringens mål er minst å halvere utslippene.
– Alt i alt er dette et svakt budsjett for natur og miljø. Vi trenger en storsatsing, men dette budsjettet viser at Regjeringen ikke tar natur- og klimakrisa på alvor. Samtidig er det fare for at miljøprofilen i dette budsjettet kan bli ytterligere svekket i Stortinget. Vi forventer at dette budsjettet blir styrket gjennom stortingsbehandlingen, og at regjeringen ikke gir etter for Frps trusler om å blokkere god klimapolitikk, sier Lundberg.
– Erna ignorerer naturkrisen
Sabima mener statsbudsjettet gir inntrykk av at naturkrisen skal stanses med plasterlapper og småpenger, og refererer til at den totale økningen på natur er på 15 millioner
– Erna ignorerer hele naturkrisen. Ingenting i statsbudsjettet tyder på at regjeringen tar på alvor at vi står overfor det statsministeren også selv sier er et katastrofalt tap av biologisk mangfold. Dette holder virkelig ikke mål i møte med en krise, sier generalsekretær Christian Steel.
Organisasjonen mener at statsminister Erna Solberg og Høyre etter syv år med makten har hatt alle muligheter til å investere i å beskytte naturmangfoldet i Norge. Men pengene har uteblitt, slår Steel fast.
– Regjeringen feiler naturen i en tid hvor verdens forskere varsler naturkrise. De har ikke oppfylt verken egne løfter, Stortingets bestillinger eller internasjonale forpliktelser, sier Steel.
KLD: – Legger fram et budsjett med tydelig klima- og miljøprofil
I pressemeldingen fra Klima- og miljødepartementet heter det at regjeringen vil medvirke til en grønn omstilling av norsk økonomi, føre en politkk som gjør at næringslivet kan skape grønne jobber og bidra til en mer bærekraftig framtid.
«Vi legg fram eit budsjett med ein tydeleg klima- og miljøprofil. Samla foreslår regjeringa å auke løyvingane med over 11,2 milliardar kroner», heter det i pressemeldingen (les hele her).
– Klima- og miljøutfordringane er blant dei største oppgåvene vi står overfor i vår tid. Endringar i klima, forureining og tap av natur påverkar helsa, livsgrunnlaget og verdiskapinga til menneska. Dette budsjettet er eit skritt i retning av å løyse store utfordringar, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.