Fotoelementer: Unsplash, Pixabay.

Tre partnere står bak det ambisiøse prosjektet som etter planen skal resultere i null plastavfall på Bornholm i 2032.

Det er Danmarks Naturfredningsforening (DN), næringsmiddelgiganten Nestlé og det regionale avfallsselskapet Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), som i fellesskap skal ta fatt på oppgaven. Utviklingsarbeidet skal skje på Bornholms plattform Zero Waste Bornholm.

Et uttalt mål er at Bornholm skal være et 100 % sirkulært samfunn i 2032. I 2019 fraskrev kommunen seg retten til å brenne eller deponere avfall fra samme år.

– En rollemodell for utvidet produsentansvar

Mette Ranfelt, miljøpolitisk sjefsrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening:

– Samarbeidet mellom BOFA og Nestlé er rollemodellen for utvikling av det utvidede produsentansvaret. Derigjennom skal vi sikre at blant annet plastemballasje blir produsert på en måte som gjør at den kan brukes på nytt, sier Ranfelt.

Bornholm i Østersjøen har om lag 40 000 innbyggere spredt over 588 km2, et areal på størrelse med Evje og Hornnes kommune i Agder.

Partene i samarbeidet skal blant annet undersøke mulighetene for sirkulære løsninger for husholdningenes plastavfall. Plastfolie i supermarkedene skal forsøkvis gjenvinnes, og man skal opprette innsamlings- og gjenbruksløsninger for kaffekapsler – to av de andre tiltakene som skal inn prosjektet. De første prosjektene starter opp i 2021, noe både supermarkeder, innbyggerne og avfallsvirksomheter vil merke.

EU har bestemt at alle produsenter pålegges ansvaret for at emballasjen de bruker skal gjenbrukes, en regel som innføres fra 1. januar 2025. Nestlés direktør for produksjon og logistikk i Norden, Birgitte Krenk, sier hun er glad for å få prøve ut noen av selskapets emballasjeambisjoner i et avgrenset område som Bornholm, før det eventuelt rulles ut i andre land. Nestlé har satt som mål at all plastemballasje som virksomheten bruker, innen 2025 skal kunne gjenvinnes. Selskapet har satt av 14 milliarder kroner til å skape et marked for gjenbruksplast i matvarekvalitet.

– En av verdens største utfordringer

– Samarbeidet her med BOFA og DN er banebrytende, fordi vi i fellesskap arbeider målrettet med en av verdens største utfordringer; å resirkulere plasten slik at den ikke blir brent, ligger på losseplasser eller ender opp i returen. For avfallsplast er ikke bare avfall. Det er en råvare som skal brukes igjen og igjen, sier Birgitte Krenk.

Meningen er at prosjektet skal tjene som inspirasjon for andre, og gjerne i andre deler av verden.


Kilder: BOFA, DN, Nestlé, Wikipedia.

- Annonse -
Vil du annonsere her?