Tomra er fortsatt mest kjent for sine panteautomater, men tilbyr mer enn det.

I Norge er panteautomatene forlengst en del av hverdagen til oss alle, og millioner på millioner med flasker og bokser går gjennom systemene hvert år.

Slike systemer er ikke like selvsagte og veletablerte overalt. Men prinsippet med pant på både engangsflasker og bokser og flerbruksbeholdere brer om seg, noe ikke minst Tomra kan glede seg over.

Det norske selskapet samlet inn 35 milliarder med flasker og bokser i 2017, i mange land over hele verden. Tomra alene har over 80.000 panteautomater utplassert.

Ikke pant i Kina, men netthandel skaper mer avfall

Et stort marked som Tomra nå skal satse mer på er Kina. Selskapet etablerte seg i landet allerede i 2009, og har vokst til i dag å ha 200 ansatte. Totalt har konsernet 3.400 ansatte rundt om i verden.

Ifølge byrået Reuters satser Tomra på sin ekspansjon i Kina fordi myndighetene i land over hele verden nå arbeider for å redusere avfallsmengdene. Men i Kina er ikke panteordninger i sving ennå. For Tomra sin del er det der snakk om å utvikle og levere andre typer løsninger, som for eksempel resirkuleringssystemer og sorteringssystemer for forskjellige matvarer. I Kina kjøper en voksende middelklasse mer og mer på nettet, og det skaper mer avfall. Et eksempel: En bok kjøpt fra Amazon må pakkes inn – det trengs ikke om man handler boken i en bokhandel.

Den dagen Kina innfører pantesystemer lover Tomra å være klar, er beskjeden fra konsernsjef Stefan Randstad (bildet) i Tomra.

Panteordninger i flere land – men i USA er mulighetene små

Randstad kan glede seg over et ferskt vedtak som er fattet i Storbritannia om å innføre pant på engangsdrikkebeholdere, en nyhet som fikk aksjekursen kraftig i været. Også i Litauen og den australske delstaten New South Wales er det innført panteordninger.

– Vi ser at det er en sterk bekymring i verden akkurat nå på grunn av de store mengdene med plast som finnes i verdenshavene, sier Randstad til Reuters.

Et land som ennå tilbyr små markedsmuligheter for Tomra er USA.

– Vi har ingen indikasjoner på at det er oppsving der. Hvis du ser på Texas blir alt kjørt på deponier, sier Stefan Randstad.


Foto: Tomra

- Annonse -
Vil du annonsere her?