Året har så langt hatt en gjennomsnittstemperatur som ligger rundt 2,5 grader over normalen. Normalen er gjennomsnittet over de tredve årene 1961 til 1990.
– Som tallene viser har 2020 vært et veldig varmt år, dette gjelder spesielt vinteren. Det er dessverre ikke overraskende at vi setter nye varmerekorder, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.
Den forrige rekorden for det varmeste året 2014, da lå også gjennomsnittstemperaturen for Norge 2,2 grader over normalen. Det nest varmeste året er 2011 med 1,8 grader over normalen. De nasjonale målingene går helt tilbake til 1900.
– Varme forbinder jo mange med sommer og hetebølger, og slik var jo ikke juli i år. Det som gjør at året er rekordvarmt, er den varme vinteren og den milde høsten, sier Hygen.
Sett under ett var vintermånedene desember, januar og februar hele 4,5 grader varmere enn normalen. Vinteren ble dermed den mildeste siden vi startet målinger i 1900.
– Det blir stadig varmere
Hygen understreker at det at et enkeltår er ekstra varmt ikke nødvendigvis skyldes klimaendringer.
– Men klimaendringene gjør at trenden stadig går oppover og at sannsynligheten for at vi opplever rekordvarme år øker, sier Hygen.
Ser ut til å bli det varmeste året også globalt
Også globalt ligger 2020 an til å bli et av de varmeste årene som er registrert. Det på tross av at det naturlige værfenomenet La Niña, som har en avkjølende effekt på den globale temperaturen, har utviklet seg siste del av året.
Det endelige svaret på om 2020 ble det varmeste året også i verden, får vi svar på i begynnelsen av januar.
Året så langt i forhold til normalen:
- Januar: 6,1 °C over
- Februar: 4,0 °C over
- Mars: 2,4 °C over
- April: 1,2 °C over
- Mai: 1,1 °C under
- Juni: 3,2 °C over
- Juli: 0,6 °C under
- August: 1,4 °C over
- September: 1,7 °C over
- Oktober: 1,5 °C over
- November: 4,6 °C over