Foto: Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen er ikke nådig i sin dom over regjeringens klimaplan. Fra deres ståsted er det provoserende at reduksjon av kjøttforbruket ikke er et element i planen.

– Feigt og tannløst av regjeringen å droppe moderat redusert kjøttkonsum bare for å unngå bråk med landbruksorganisasjonene, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, i en pressemelding.

Organisasjonen peker på at norske skattebetalere subsidierer landbruket med 27,6 milliarder kroner i året (2019) fordelt på direkte overføringer og importvern.

Av den direkte støtten går bare seks prosent av subsidiene til planteproduksjon og 94 prosent til produksjon av kjøtt og melk – husdyrhold står for om lag 95% av klimautslippene fra jordbruket, og drøvtyggere alene står for 75% av disse, skriver Dyrevrnalliansen.

– Høyt kjøttkonsum og intensivt landbruk har alvorlige konsekvenser for dyrevelferden. Likevel pusher den norske stat kjøtt gjennom milliardbeløp i subsidier. Landbruksstøtten bør heller vris til å premiere bønder som satser på bedre dyrevelferd og klimavennlig planteproduksjon fremfor store volumer av billig kjøtt, sier Kleveland.

Hun viser til at i Danmark har myndighetene har nettopp tilrådet kjøttkutt for befolkningen.

– I dag er det slik at staten subsidierer kjøtt slik at hvis du kjøper for eksempel én kilo lam så betaler staten tre fjerdedeler av regningen. Samtidig blir tonnevis av kjøtt stående på fryselageret fordi folk ikke kjøper det. Staten bidrar altså til høyt kjøttkonsum, og stimulerer bøndene å produsere mat som forbrukerne ikke vil ha.

Dyrevernalliansen mener at forbrukere som ønsker å kjøpe kjøtt mye større grad bør finansiere dette forbruket selv.

Kjøttkonsumet i Norge er for høyt, og da gir det ingen mening at staten skal sponse kjøttforbruket gjennom høye subsidier til kjøttproduksjon, mener Dyrevernalliansen.

- Annonse -
Vil du annonsere her?