Illustrasjonsfoto: Unsplash.

Etter at NRK Vestfold og Telemark skrev om saken der sjøbunnen ved Skjerkøya i Frierfjorden i Bamble i Telemark viste seg å være dekket av kasserte bildekk, har både Statsforvalteren i Vestfold og Telemark (tidligere Fylkesmannen) og Naturvernforbundet anmeldt forholdet.

Funnet på sjøbunnen ligger ved Ragn-sells behandlingsanlegg for kasserte bildekk. Naturvernforbundet anmoder politiet om å etterforske utslippene med sikte på strafferettslig forfølgning.

– Dette er grov forurensning. Anlegget for mottak og fragmentering av kasserte bildekk på Skjerkøya er en av hovedlokalitetene for dekkretursystemet i Norge, og håndterer dermed svært store mengder dekk, sier Naturvernforbundets generalsekretær Maren Esmark. – Det er sjokkerende og skuffende at en avfallsbedrift kan forsøple og forurense slik.

Naturvernforbundets anmeldelse viser blant annet til bedriftens driftstillatelse:

Vilkår 5.3.4 krever: Det skal etableres rutiner som sikrer at dekk og dekklipp ikke kommer på avveie på land eller i sjø ved lasting og lossing på skip.

Bedriften visste om sølet

I Naturvernforbundets melding om saken skriver de at undervannsdronen til Statsforvalteren har påvist store mengder dekklipp langs havbunnen utenfor lekter som benyttes til av- og pålasting:

«Tilsynet viste i tillegg at det var lagret store mengder dekklipp på lekteren, også dekklipp som lå helt ute på kanten. Lekteren er ikke utstyrt med kanter/sikring som hindrer dekklipp som lagres på lekteren fra å falle i sjøen. Kjørebro ut til lekteren har heller ikke sikret med kanter og var også dekket av dekklipp under tilsynet.»

Naturvernforbundet påpeker at bedriften tidligere har blitt kjent med dekk-klipp søl, uten å rydde opp skikkelig.

Marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet sier dette:

– Opprydding av sjøbunnsforsøpling som dette i Frierfjorden kan vise seg å bli spesielt dyrt og komplisert, det er nemlig historisk miljøgiftforurensning i sjøbunnen som ikke får virvles opp, i tillegg til det som måtte ha spredd seg av mikroplast og miljøgifter fra dekkavfallet.

«Tonnevis med gummi»

Til NRK sier Siv Hege Wang Grøvo, fagsjef, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, at hun er bekymret over at tilstanden kan skade fisk og organismer, ved eventuell spredning av miljøgifter og tungmetaller.

Hvor mye gummi som ligger i sjøen ved kaia er usikkert, men ifølge Statsforvalteren dreier det seg om «tonnevis». Satellittbilder skal vise at det har vært lagret gummi der i over ti år, ifølge NRK.

Bedriften har fått frist til 15. mars med å rydde opp.


- Annonse -
Vil du annonsere her?