– Dere er forbilder for alle oss andre, sa statsminister Erna Solberg til deltakerne i klima-NM. Foto: YouTube / Skjermdump / Ducky.
- Annonse -

Tirsdag 9. februar avsluttet NM i klima 2021 for videregående skoler. I år deltok til sammen 38 skoler fra tre fylker; Trøndelag, Vestland og Rogaland fylkeskommuner.

Vinnerskolen blir utropt først 18. mars, men det er forlengst klart at arrangementet i år fikk rekordoppslutning med nærmere 12 000 deltagere, opplyser Aina Nesmoen, skolekontakt i Ducky AS.

Ducky er et Trondheimsbasert profit-for-good firma som har levert verktøyene for gjennomføring av arrangementet. Ducky har blant annet samarbeidet med IKEA og FN.

Formålet med NM i klima er å skape bevissthet og øke kunnskap om at våre valg som enkeltindivider har stor effekt på klimagassutslipp. Ved at elevene gjennomfører dagligdagse aktiviteter i praksis, er tanken at bevisstheten og kunnskapen om hva enkeltindivider kan gjøre for klima og miljø, økes.

25 klimapositive aktiviteter blir loggført i Duckys web-app mens konkurransen pågår. Her er harde fakta fra den samlede aktiviteten til elevene:

  • 850 000 totalt kgCO₂e spart
  • 800 000 aktiviteter logget
  • 11 500 totalt antall deltakere

«Råimponert»

Flere ansatte på skolene har gitt begeistrede tilbakemeldinger. En av dem, lærer Tove Wiig ved Charlottenlund vgs i Trondheim, mente det var fantastisk å se at noen skoler har greid å engasjere seg, til tross for pandemi.

– Det er tydelig at mange skoler ser på NM i klima som en perfekt mulighet til å engasjere elevene og greier å vise de at også i en pandemi er det mulig å ta bærekraftige valg i hverdagen, uttaler Wiig.

- Annonse -

Ranveig Gissinger, rektor ved Bybroen vgs, var like imponert:

– Jeg er råimponert over elevenes engasjement, engasjementet er større i år enn i fjor til tross for at det ikke har vært noen «happenings» – altså ingen felles kick off, ingen andre felles arrangement. NM klima skaper engasjement og fellesskapsfølelse i klassene, og det er viktigere enn noen gang.

– En elev vi snakket med syntes det var kjempemotiverende å se hvor mye CO2 hun sparer ved de ulike klimaaktiviteter og sammenlignet NM i klima med å ha skritteller på klokka. Det synes jeg var en utrolig god sammenligning, sa Øyvind Nesvåg, kommunikasjonsansvarlig for NM i klima Rogaland fylkeskommune.

Erna: – Vi heier på dere!

I en videohilsen til deltakerne i forkant av konkurransen la statsminister Erna Solberg vekt på betydningen av at skolene har fått et stort og viktig oppdrag med å bevisstgjøre og utfordre elever til klimahandling. Samt at det er god grunn til å heie litt ekstra på de unge nå som vi er midt i en pandemi og skolene er på gult nivå. 

– Vi vet at dere har forberedt dere i mange måneder og uker. Vi håper det kommer mye ny kunnskap, energi og samhold og framtidstro for alle som deltar i årets mesterskap. Dere er gode forbilder for alle oss andre og vi heier på dere!, sa Solberg.

Her er noen prosjekter som noen skoler har hatt underveis, der de har brukt mesterskapet som inspirasjon til andre bærekraftige prosjekter:

  • Tiller vgs arrangerte et klesbyttemarked og skrev blogginnlegg i etterkant.
  • Elever fra Skeisvang vgs lagde musikkvideo “Krafttak for klima!”
  • Elever fra Trondheim katedralskole lagde introduksjonsfilm!
  • Film fra Dalane vgs gir en klar oppfordring til de voksne.
  • Rogaland har har blant annet engasjert en av Norges største skoler, Bryne vgs,  som produserte en kick-off (elever i 3 klasse på medier og kommunikasjon).
  • I tillegg har det vært flere medieoppslag både på tv og i aviser i Rogaland fylke.

Vinnerskolene blir avslørt på Ungdommens klimatoppmøte digital (Arrangert av Adresseavisen og NTNU) torsdag 18. mars. Det deles da ut kunstverk laget av en av Norges fremste illustratører, Skurktur til to skoler – for små skoler (elever og ansatte under 200), og store skoler (over 200 elever og ansatte.)


- Annonse -
Vil du annonsere her?