Greenpeace utenfor Colosseum kino i Oslo, onsdag morgen. Foto: Kjetil Aasmundsson.

Årskonferansen i bransjeorganisasjonen gikk digitalt onsdag formiddag, men industriledere, debattanter og politikere møttes fysisk i Colosseum kino i Oslo for opptak. Utenfor ventet Greenpeace.

Leder i Norsk olje og gass, Anniken Hauglie, i prat med Andreas Randøy fra Greenpeace Norge. Foto: Kjetil Aasmundsson.

Med sperrebukker påmalt «Caution – greenwashing» markerte fem Greenpeace-representanter hva de mener om oljelobbyen. Rådgiver i Greenpeace, Andreas Randøy fikk snakke noen få minutter med Anniken Hauglie, leder i Norsk olje og gass. Han minte henne på at Norge gjennom sin olje- og gassproduksjon «leverer fra seg» 500 millioner tonn CO2-utslipp utenfor landets grenser – det tidobbelte av hva nasjonen Norge samlet slipper ut.

– Det store klimakuttet kommer ved å slutte å bruke fossil energi. Norge og norsk olje- og gassnæring er med på å pumpe Europa og verdensmarkedet full av fossil energi som vi har et uttalt mål om å slutte med, sa Randøy til lederen for Norsk olje og gass.

Anniken Hauglie svarte dette:

– Vi kan ikke slutte med oljeproduksjon nå, men det vi skal gjøre er å bidra til å få ned utslippene i egen sektor, og vi skal bidra med den nødvendige omstillingen og teknologiutviklingen, og utvikle nye næringer og verdikjeder som skal nå de målene vi er enige om. Vi er uenige om en del ting, men vi er nok enige om noe også, sa Hauglie før hun forsvant inn på konferansen.

Vil ha en rettferdig omstilling av oljenæringen

Randøy sier til Naturpress at årskonferansen til Norsk olje og gass er et grønnvaskingsarrangement «fordi bransjen får med seg hele det politiske landskapet for å fortelle hvor grønn og nærmest fornybar, norsk olje og gass er».

Rådgiver i Greenpeace Norge, Andreas Randøy: – Vi må fase ut olje og gass fortere enn svint. Foto: Kjetil Aasmundsson.
Jonas Gahr Støre kom til onsdagens årskonferanse. Foto: Naturpress.

– Det er helt i strid med vitenskapen. Vi må fase ut olje og gass fortere enn svint. Det er på tide at vi begynner å snakke om en rettferdig omstilling av oljenæringa. Det er ikke en omstilling vi kan gjøre på en dag, men sånn som det er nå har ikke regjeringen en plan for hva de skal gjøre. Hvis verden når klimamålene – som innebærer at vi ikke vil trenge olje og gass mer – da sitter masse arbeidstakere, arbeidsgivere og bedrifter igjen med lua i handa. Hvordan vi kan få til en omstilling der vi kan få opp fornybar energi med tilhørende arbeidsplasser – det håper jeg de tar opp på konferansen.

Både statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet deltok på årets konferanse. Det samme gjorde Equinors nye konsernsjef Anders Opedal. Ordførerne i Verdal, Stavanger, Bærum og Hammerfest deltok under fanen «Fire oljekommuner klare for nye utfordringer».

Årskonferansen kunne ta med seg at Equinor i dag meldte inn et oljefunn som beregnes å være på inntil 50 millioner fat utvinnbar olje.

Du kan se opptaket av konferansen her.


- Annonse -
Vil du annonsere her?