"Grønn og global" er et felles prosjekt mellom den grønne dagsavisen Naturpress - og Transit magasin. Begge publikasjonene eies og drives av Transit media AS.

Vi har gitt bort alle våre persondata til sosiale medier som Facebook. Vår søkehistorikk på internett eies av Google. Amazon vet hvilke bøker du ønsker å lese. Apple vet hva du hører på av musikk og hva du ser på TV, ihvertfall om du bruker en av deres dingser eller apper. Bor du på Jæren og ser ut vinduet, så ser du kan hende snart ikke landbruksområder, men datasenteret som skal huset serverne for disse kjempekonsernene.

Disse fire teknologigantene går under forkortelsen GAFA, eller GAFAM, om vi også tar med Microsoft. Facebook har ca 2,3 milliarder månedlige brukere (desember 2020), og er tilgjengelig på 111 språk. Den kunnskapen som Facebook eier – om deg og meg – representerer verdien av dette selskapet, mer enn selve teknologien; Facebook er verdsatt til 279.000 milliarder dollar. Ja – 279 tusen milliarder US dollar! Selv med enorm omsetning så betaler disse gigantene knap noe skatt.

For å forsøke å sortere alle disse svimlende summene og prøve å forstå mer om teknologigigantenes makt – og ikke minst; hva kan vi gjøre for å begrense den – så har vi invitert Hege Skarrud, leder for Attac Norge.


Podkasten Grønn og Global gis ut av Transit media AS. Programledere er Kjetil Aasmundsson og Terje Karlsen. Vi tar gjerne imot innspill til temaer og gjester i kommentarfeltet, og du kan faktisk også levere inn en talemelding på podkastens hjemmeside.

- Annonse -
Vil du annonsere her?