Ill.foto: Pixabay / Naturpress.

Framtiden i våre hender har i dag erklært sin støtte til Henrik Huseby fra Ski, i hans kamp mot elektronikkgiganten Apple. FIVH har startet pengeinnsamling for Huseby.

Den juridiske striden – som nå tas til Høyesterett – står om reparasjon av iPhone-telefoner. Apple anklager Huseby, som driver med mobilreparasjoner, for å ha benyttet piratkopierte reservedeler til reparasjon av iPhone. Huseby hevder han har brukt reparerte og gjenbrukte originaldeler som han har importert.

«Handler om retten til å reparere elektronikk»

Framtiden i våre hender mener dette handler om retten til å reparere elektronikk vi har kjøpt, og peker på at mobilprodusentene tjener penger på at vi kjøper oss ny mobil så ofte som mulig.

«Det er en praksis som er uforenelig med behovet for klimakutt og en mer bærekraftig og sirkulær økonomi», skriver organisasjonen.

Står opp for det han mener er riktig

Henrik Huseby vant mot Apple i tingretten i 2018, men Apple anket til lagmannsretten og vant der. Huseby har så valgt å anke helt til Høyesterett, og løper dermed risiko for store økonomiske omkostninger dersom han skulle tape.

I lagmannsretten i juni ble Huseby dømt til å ødelegge 63 importerte mobilskjermer, og betale Apple 5.500 kroner i lisensavgift. I tillegg ble han dømt til å betale 75.000 kroner av Apples saksomkostninger, ifølge DN.

Til nettstedet Digi.no uttalte Huseby før rettssaken i juni at han står opp for det han mener er riktig.

– Jeg ble saksøkt av Apple, men vant i tingretten. Apple anket. Apple vil knuse meg og alle tilsvarende små verksteder verden over. Dette er jobben min og det jeg livnærer meg på. Jeg står for det jeg driver med, og ønsker ikke å bøye meg for Apples trusler og krav. Apple ønsker monopol på reparasjoner, derfor selger de ikke originale reservedeler, sa Huseby.

FIVH framsetter krav til mobilprodusentene

Framtiden i våre hender hevder Apple skiller seg ut i mobilmarkedet ved å føre streng kontroll med hvem som har tilgang til reservedeler til produktene de selger. Organisasjonen krever nå at mobilgigantene gjør reservedeler tilgjengelige for uavhengige reparatører.


 

- Annonse -