Al Gore. Foto: Remy Steinegger / World Economic Forum / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.

Tidligere visepresident Al Gore håper på et gjennombrudd i kampen mot klimaendringene etter at USA og andre land har skjerpet sine utslippsmål.

– Vi lever nå i et tidlig stadium av en bærekraftig revolusjon, sa Gore mandag under åpningen av en klimakonferanse arrangert av den svenske Nobelstiftelsen.

Det er flere grunner til at Gore nå mener vi kan stå ved et «politisk vippepunkt» i kampen mot klimaendringene. Men han viste særlig til at USA og flere andre land i forrige uke skjerpet sine utslippsmål.

– Jeg er mer optimistisk i dag enn noensinne, sa den tidligere amerikanske visepresidenten.

Han fikk Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel i 2007. Gore har forsøkt å fronte klimautfordringen i amerikansk politikk helt siden 1970-tallet.

Også USAs klimautsending John Kerry deltar på Nobelstiftelsens klimakonferanse, som foregår digitalt og varer til og med onsdag.

– Vi er i et kappløp med tiden, sa Kerry under åpningen. Han mener tiåret fram til 2030 blir avgjørende i kampen for å kutte utslipp og begrense klimaendringene.

Klimaforskeren Johan Rockström sa at året 2021 blir svært viktig. Arbeidet med å kutte utslipp kan utover i tiåret føre til den raskeste endringen av økonomien noensinne, ifølge Rockström.


- Annonse -
Vil du annonsere her?