Alt for mye plastemballasje kastes ikke i riktig plastinnsamling, melder Grønt Punkt. Foto: Fartein Rudjord

Resirkuleringen i Norge i 2020 ble bedre enn forventet. Men feilsorteringen av plastemballasje utgjør et stort problem.

De endelige statistikkene for fjoråret er nå klare, og rapport er oversendt Miljødirektoratet.

Grønt Punkt Norge melder at de er overrasket over de generelt gode resultatene, omstendighetene tatt i betraktning. Men det er avvik mellom hva nordmenn sier de gjør, og hva de faktisk gjør. For eksempel oppgir 8 av 10 nordmenn i en spørreundersøkelse at de kildesorterer plastemballasjen sin, men gjenvinningstallene gir et annet bilde.

– Nok en gang viser tallene for materialgjenvinning av plastemballasje at mange kaster alt for mye i restavfallet i stedet for å kildesortere det, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge, som drifter returselskapene Plastretur og Norsk Returkartong.

Enorme mengder plast gikk i restavfall og ble brent

I 2020 ble over 52 000 tonn plastemballasje sendt rett til forbrenning av forbruker, ved at det ble kastet i restavfallet. Halvparten av plasten fikk dermed ikke muligheten til å bli materialgjenvunnet og gå inn i det sirkulære kretsløpet, ifølge Grønt Punkt Norge. Unntakene er ROAF på Nedre Romerike og IVAR i Stavanger, der de har ettersorteringsanlegg som sorterer plastemballasjen for innbyggerne.

Mengden som gikk ut av kretsløpet på grunn av dårlige sorteringsvaner gikk opp med to prosentpoeng i 2020.

– Vi kan bare gjenvinne det som blir kastet i riktig plastinnsamling. Derfor er vi helt avhengig av den innsatsen folk gjør hjemme, sier Røine i pressemeldingen.

Av de 33 000 tonnene plastemballasje som ble kildesortert riktig og samlet inn gjennom Plastretur-systemet i 2020, ble 67,9 prosent sendt videre til materialgjenvinning fra sorteringsanleggene. Den andelen er 2,2 høyere enn i 2019.

Bedre kartongsortering

Mange har blitt flinkere til å sortere emballasjekartong og drikkekartong:

I 2020 ble 61% av drikkekartongen som ble solgt i Norge materialgjenvunnet, noe som er like mye som i 2019 – til tross for nytt målepunkt hvor blant annet fukt som følger kartonginnsamlingen er trukket fra. 56,4 prosent av emballasjekartongen ble materialgjenvunnet, noe som er 6,1 prosentpoeng mer enn 2019.

– Plast og gjenvinning av plast får mye oppmerksomhet, derfor er det ekstra gledelig med resultatene for gjenvinning av emballasjekartong og drikkekartong, sier Røine.


- Annonse -
Vil du annonsere her?