Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) var til stede på lanseringen av brødsvinnkampanjen. Foto: Meny.

Dagligvarekjeden Meny drar i gang et prosjekt i disse dager som skal redusere brødsvinnet med minst 30 prosent, tilsvarende en million brød på et år.

– Å få ned matsvinnet er viktig for oss. Det handler om klima, etikk, økonomi og ressursbruk. En million brød spart betyr 600 tonn redusert CO2-utslipp. Det betyr også at betydelig mengder matkorn, brukt til å produsere brød, ikke ender som grisefôr, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i Meny.

Ifølge Menys pressemelding er matsvinnet i Norge på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger. Det utgjør et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.

Styrt av algoritmer

I løpet av våren tas et automatisk stekeverktøy i bruk i alle Meny-butikker. Teknologien er utviklet i Norge og er basert på avanserte algoritmer, blir det opplyst. Historisk salg og salg i samtid gir grunnlag for dynamiske stekeplaner, som hjelper butikkene med å steke opp riktig mengde brød gjennom åpningstiden. Det betyr riktigere utvalg og ferskere brød i hele åpningstiden, og færre overflødige brød ved stenging, heter det.

– Til nå har vi basert stekingen av brød på historiske data, erfaringer og magefølelse med det resultat at vi ofte har hatt alt for mye brød igjen ved stenging. Nå skal vi tilpasse stekingen gjennom dagen basert på teknologi og faktisk kjøp. Vi skal ha et stort utvalg av ferske brød, men samtidig tørre å gi kundene noe færre valg mot stenging, sier Kasbo.

Meny sender overskudd av industribakt brød i retur til grisefôr, mens butikkstekt selges dagen etter til halv pris som «Gårsdagens Brød» eller legges i Too Good Too Go-posene. 

Sveinung Rotevatn flankert av Mari Kristine Kasbo (Meny) og Simon Fossum (Link Retail). Foto: Meny.

Rotevatn: – Dette betyr at vi tar bedre vare på miljøet

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn var invitert til en lanseringsmarkering onsdag denne uka.

– Dette er et veldig kult prosjekt, som viser at en gjennom å tenke litt nytt og bruke ny teknologi kan gjøre store klimabesparelser og viktige miljøtiltak. Det å kutte matsvinnet med en million brød er veldig mye, og det betyr at vi tar bedre vare på miljøet og at vi slutter å sløse med maten – og det bør vi alle være for, sa klima- og miljøvernministeren. 

Fått henvendelser fra andre i Europa

Teknologien som benyttes får med dette sin verdenslansering. Det norske selskapet Link Retail har utviklet verktøyet, med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Link Retail jobber med butikkjeder i hele Europa.

– Dette er en innovasjon flere kommer til å ville kopiere. Vi har alt fått henvendelser fra andre i Europa. Bruk av teknologi og big data i måten å tenke utvalg, varetrykk og matsvinn på er helt nytt i europeisk sammenheng, sier Simon Fossum, prosjektleder i Link Retail.

Ifølge en fersk Matvett-undefsøkelse mener 80 prosent av de spurte at det er greit å redusere brødutvalget mot slutten av åpningstiden dersom det fører til at mindre brød blir til grisefôr eller blir kastet.

  • Meny sender overskudd av industribakt brød i retur til grisefôr, mens butikkstekt selges dagen etter til halv pris som «Gårsdagens Brød» eller legges i Too Good Too Go-posene. 
  • MENY skal redusere sitt matsvinn med 50 prosent innen 2025 mot 2015.


FAKTA om Globalt matsvinn:

  • Globalt kaster vi 1555 millioner tonn spiselig mat hvert år. Av dette står frukt og grønt for ca. 42% og brød for ca. 22%. 
  • Matproduksjon står for 30% av verdens klimagassutslipp.
  • 30% av alt brød som produseres ender som matsvinn. 

(Kilde: Meny)

- Annonse -
Vil du annonsere her?