Slite-anlegget på Gotland. Foto: HeidelbergCement.

HeidelbergCement-konsernet, der både norske Norcem og deres svenske søsterselskap Cementa inngår, meddeler på en pressekonferanse i dag at man planlegger å utvikle verdens første klimanøytrale sementfabrikk hos Cementa i Slite på Gotland.

Når karbonfangstanlegget settes i drift i 2030 vil det fange nesten 1,8 millioner tonn CO2 årlig, opplyser HeidelbergCement. Selskapet påpeker at ettersom bruken av biobasert brensel øker, og utslippene herfra regnes som CO2-nøytrale, vil fabrikken bidra med såkalte minusutslipp.

HeidelbergCement er fra før i gang med å bygge verdens første fullskala-anlegg for karbonfangst i sementindustrien hos Norcem i Brevik, en følge av den norske regjeringens beslutning om å satse på CCS. Anlegget skal fange 400 000 tonn årlig, noe som tilsvarer halvparten av fabrikkens utslipp. 400 000 tonn CO2 tilsvarer utslippene fra omlag 200 000 fossildrevne personbiler årlig.

Erfaringene fra Brevik skal brukes under planleggingen for et anlegg på Gotland.

– Vår klare målsettning er å etablere et CCS-anlegg i Slite, og det innebærer at HeidelbergCement og Sverige vil bli verdensledende på klimanøytral sementproduksjon. Vi har gode erfaringer med samarbeidet med norske politiske myndigheter. Vi satser derfor videre og vår ambisjon er å bygge et fire ganger så stort anlegg for karbonfangst ved fabrikken i Slite, sier Giv Brantenberg, General Mananger for HeidelbergCement Northern Europe.

3 % av Sveriges utslipp skal fanges

Miljøstiftelsen Bellona ønsker nyheten om CCS-prosjektet på Gotland velkommen.

– Det er gledelig å se at HeidelbergCement jobber i det stille med å utvikle banebrytende prosjekter som faktisk avkarboniserer industrien, i stedet for å kaste bort tiden på småskala grønnvaskingsprosjekter, sier Jonas Helseth, daglig leder i Bellona Europa.

Anlegget i Slite dimensjoneres til å fange inn opp mot 1,8 milioner tonn CO2 årlig. Dette tilsvarer omlag 3% av Sveriges samlede CO2-utslipp årlig.

– Vi i HeidelbergCement har en klar ambisjon om å følge opp det norske Langskip-prosjektet. Slite-prosjektet er et stort steg framover, og viser at vi virkelig mener alvor med våre miljøambisjoner, sier Per Brevik, ansvarlig for tillatelser og myndighetskontakt i HeidelbergCement Northern Europe.

- Annonse -
Vil du annonsere her?