Illustrasjonsfoto: Unsplash.

NRK har avslørt forhold på flere norske svinegårder som innbefatter skitne binger, syke, skadde og frustrerte dyr, samt griser som fikseres langt mer enn hva som er tillatt.

Live Kleveland, leder av Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen.

En gruppe dyrevernaktivister har filmet forholdene på flere grisegårder, inne i fjøsene på nattestid.

«Systematisk og grov mishandling av grisene», er ordene som Dyrevernalliansen bruker om det de har sett.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, uttaler i en pressemelding fra organisasjonen at norsk svinenæring nå har forspilt sine sjanser til å vise at de kan gi grisene akseptabel velferd.

– Nå er det nok! Vi krever omfattende endringer for å få bukt med mishandlingen som foregår bak fjøsdøren hos altfor mange norske svinebønder, sier Kleveland.

–Vi har sett jævlig mye stygt, sier Tor Grobstok, en av aktivistene, til NRK. – Selv i min villeste fantasi hadde jeg ikke forestilt meg at forholdene var så grusomme. Det er ikke sånn vi skal produsere mat i Norge.

Setter fram krav

Dyrevernalliansen har nå satt opp fire krav de mener må til for å rette opp i tilstandene:

  • Mer tilsyn, strengere reaksjoner ved lovbrudd og bedre oppfølging av lovbruddene
  • Større plass for alle griser: minst 50 prosent mer plass per gris og tilleggsareal utendørs for flere griser
  • Forbud mot fiksering av gris i fødebingen
  • Dyrevelferdstilskudd for å hjelpe bøndene å forbedre svinefjøsene

– Mattilsynet må styrkes. De må ha ressurser til tilsyn og kontroll i større grad. Slik det er i dag får ulovlige dyremishandling foregå i årevis uten at det fanges opp av Mattilsynet, sier Kleveland. 

– Finnes ikke unnskyldning

– Dette er bilder som gjør inntrykk på meg, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag til NRK, etter å ha sett en time med filmopptak.

– Det finnes ikke noen unnskyldning for denne situasjonen, sier han, og medgir at organisasjonen hans kunne ha gjort mer for å hindre slik dyremishandling.

– Vi kunne absolutt ha gjort mer, men jeg vil understreke at vi har jobbet innenfor både holdningsskapende arbeid, kunnskapsbygging og ikke minst bevissthet rundt viktigheten av at dyr skal ha det godt, sier Bartnes.

– Holdningsproblemer

Dyrevernalliansen mener at informasjonen som har kommet frem er av vesentlig samfunnsmessig betydning.

– Bondenæringens fokus på måten avsløringene har kommet frem er skuffende. Istedenfor å skyte mot budbringeren, burde næringen heller fokusere på å rydde opp. Dette er den tredje avsløringen av lovbrudd i svinenæringen på tre år, og viser store holdningsproblemer blant bøndene. Vi forventer støtte til våre krav om større plass og forbud mot fiksering i fødebingen. Vi burde ha samme interesse alle sammen, at dyrene skal ha det bra, sier Kleveland.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

Allerede abonnent? Tusen takk!

- Annonse -