Ella Marie Hætta Isaksen og Sara Andersen har lenket seg på en gravemaskin. Foto: Åse-Marie Småvik / Stopp Nuussirgruva - Redd Repparfjord

Aksjonister stanset onsdag arbeidet ved gruveanlegget i Repparfjord som skulle ha startet opp.

De første anleggsmaskinene ankom området onsdag morgen, og klokken 8 ble det første spadetaket tatt. Stort mer fikk imidlertid ikke arbeiderne gjort, ettersom aksjonister inntok stedet og lenket seg fast både til anleggsmaskinene og på veien inn mot området.

Dermed ble de planlagte grunnundersøkelsene stanset.

– Nå har anleggsmaskinene dukket opp på industriområdet, så da har vi også det, sier nestleder Lea Justine Nesheim i Natur og Ungdom til NRK.

Hun har deltatt i protestleiren som har stått i Repparfjorden i Hammerfest siden 23. juni, og sier at Natur og Ungdom kommer til å bli på stedet og prøve å forhindre arbeidet så mye som mulig i løpet av onsdagen.

Miljøpartiet De Grønne opplyser til NTB at seks personer har lenket seg fast.

Blant de fastlenkede er Ella Marie Hætta Isaksen og Sara Andersen.

– Jeg kan ikke stå å se på at hensynet til min kultur, samiske næringer og livet i fjorden blir overkjørt av gruvedrift. Nå er jeg klar for å bryte loven og stå i veien, og gjøre det vanskelig å komme i gang med denne gruva. Nå er tida for politikerne å ta til vett, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, til NUs nettside.

God dialog

Direktør Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir ASA sier til Altaposten at de er i dialog med Natur og Ungdom og aksjonistene i protestleiren på stedet.

– Det er viktig både for oss og leiren at vi har god tone og respekterer hverandre, sier han.

Også Natur og Ungdom sier at de har en god dialog med Nussir. Nesheim sier til NRK at de har snakket med Rushfeldt om hvordan de skal gjennomføre aksjonen på en tryggest mulig måte.

– Vi har pratet litt om hva slags type arbeid som foregår. Da vet vi hva som venter oss. Vi er en god blanding mellom erfarne aksjonister og nye. Alle får en god gjennomgang og øving, sier nestlederen.

Ifølge MDG har Nussir ASA har ringt politiet, men ingen av demonstrantene er foreløpig pågrepet.

Forventet aksjoner

Rushfeldt sier at han ikke forventet at gravingen ville skje uten aksjoner.

– Enn så lenge har vi ikke tenkt å hisse oss opp over det. Så får vi se hvor lenge de sitter. På ett eller annet tidspunkt må vi i gang med jobben igjen, men akkurat nå ønsker vi ikke å lage noen komplikasjoner, sier han.

Nussir ASA planlegger en kobbergruve i Hammerfest kommune og har fått tillatelse til å dumpe 40 millioner tonn gruveavfall i Repparfjord, deriblant avfallsmasser som inneholder kobber, krom, nikkel og andre tungmetaller.

I april hadde over 4.000 personer meldt seg til å være med på aksjonene.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?