Foto: Gard Eirik Arneberg / Norsk Friluftsliv.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent inviterer til ryddedugnad i naturen 11. og 12. september.

– Vi håper at det er mange som har lyst til å enten ta seg en tur ut i naturen for å plukke litt søppel, eller at man plukker med seg litt søppel på en allerede planlagt tur, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Målet er at ryddingen også kan kombineres med en hyggelig tur ut, enten alene eller med andre, forteller Lier.

Tur med mening er et samarbeid mellom Friluftslivets uke og Strandryddeuka, Norges største kollektive ryddedugnad og det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent som er initiativtakere.

Trenger bare en pose

En Ipsos-undersøkelse fra i fjor sommer viste at forsøpling i naturen er det nordmenn irriterer seg mest over på tur.

Det trengs minimalt med forberedelser og utstyr for å delta i ryddeaksjonen.

– Vår oppfordring er å finne et område i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet, enten det er en skog, en sti eller et annet friluftsområde. Det du finner putter du i en pose, og kaster i din egen søppeldunk hjemme, sier Bente Lier.

Folk på tur kaster søppel

Folk som er ute på tur står for en betydelig del av forsøplingen i naturen, viser det seg.

– Dessverre ser vi at mye av søppelet som ligger i naturen er rester etter folk som har vært på tur. Matemballasje og engangsgriller er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen, forklarer Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Hun håper flest mulig blir med på dugnaden denne helgen, og presiserer at det ikke er meningen at privatpersoner skal håndtere villfyllinger og lignende.

– Dersom man kommer over et område med mer søppel enn man selv kan håndtere, bør dette meldes inn på ryddenorge.no eller i appen Rydde, slik at det kan tas tak i under en ryddeaksjon, sier Gulbransen i pressemeldingen fra Hold Norge Rent.


- Annonse -