Fra en Greenpeace-aksjon i Barentshavet i 2017. Foto: © Will Rose / Greenpeace.
- Annonse -

15. september 1971 la tolv aktivister ut på en sjøreise fra Vancouver i Canada, om bord på den leide fiskebåten Phyllis Cormack – for anledningen omdømt til “Greenpeace”.

Turen med fiskebåten skulle gå til Amchitka-øya utenfor Alaska, hvor planen til aktivistene var å hindre en planlagt atomprøvesprengning.

De ble imidlertid stoppet av kystvakten, og prøvesprengningen fant sted som planlagt. Men forsøket på å stanse den gjorde at aktivistene fikk stor støtte i befolkningen i USA og Canada, og Amchitka ble senere gjort om til et naturreservat. 

Det er slik organisasjonen selv omtaler starten på Greenpeace. Den lille gruppa med kanadiske og amerikanske aktivister ble med tiden til en verdensomspennende organisasjon.

Greenpeace er i dag en av verdens største uavhengige miljøorganisasjoner, med 26 nasjonale og regionale kontorer som arbeider i 55 land, og har 3,3 millioner støttemedlemmer verden over. Greenpeace tar ikke i mot økonomisk støtte fra næringsliv eller offentlige myndigheter.

Slik beskrives aktiviteten:

Greenpeace jobber for å beskytte verdens klima og miljø gjennom fredelige aksjoner, politisk påvirkningsarbeid, forskning, bistandsarbeid og samarbeid med journalister, forfattere, musikere og andre med innflytelse.

På 90-tallet var organisasjonen i Norge kjent for hvalfangstmotstand og kampen mot atomprøvesprengninger, mens fokuset i dag er motstand mot ny oljeboring, klimasøksmålet og sterkere vern av hav og skog.

– Det har aldri vært viktigere å kjempe for å ta vare på kloden vår. Det er under ti år igjen til verdens oljeforbruk må halveres hvis vi skal unngå de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene. Dette er ikke tiden for å feire, men for å brette opp ermene. Vi skal sørge for at den neste regjeringen tar klima på alvor. Og som en internasjonal organisasjon skal vi være stemmen for naturmangfold, skogen og havet både i Norge og resten av verden, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Organisasjonen har plukket fram tre seiere som de ønsker å framheve:

1995: Kamp mot dumping av avfall til sjøs

Okkupasjonen av oljeplattformen Brent Spar fant sted i Nordsjøen i juni 1995. Aktivister campet på plattformen i over tre uker som del av en verdensomspennende kampanje mot Shells plan om å bli kvitt plattformen, inkludert 11 000 tonn olje, ved å dumpe den rett i havet. Shell skrinla planene. 


2010: Greenpeace presser Nestlé til å slutte med regnskogødeleggelse

Det internasjonale selskapet Nestlé gikk med på å slutte å kjøpe palmeolje fra produsenter som raserer den indonesiske regnskogen. Avgjørelsen kom etter åtte uker med press fra forbrukere i sosiale medier og gjennom ikkevoldelig protest utført av Greenpeace-aktivister i en global kampanje mot merkevaren Kit Kat.

2021: Historisk dom i klimarettssak mot Shell

En nederlandsk rett slo fast at Shell må redusere klimautslippene sine med 45 prosent innen 2030, sammenlignet med 2019-nivå. Dette er første gang et stort fossilselskap holdes ansvarlig for bidraget sitt til klimaendringene og pålegges å redusere utslipp. I Norge har Greenpeace og andre miljøorganisasjoner et klimasøksmål mot staten over oljeboring i Arktis. Miljøorganisasjonene tapte saken i Høyesterett, men har klaget til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Naturpress gratulerer med 50 år!


Denne artikkelen bygger på en pressemelding fra Greenpeace Norge, som bare i mindre grad er redigert.

Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

- Annonse -