Prisvinnerne, fra v.: Freda Husen, Marte Wandou, LIFE, Vladimir Slivyak. Foto: The Right Livelihood Award / Pixabay.

Prisvinnerne av årets Right Livelihood Award ble bekjentgjort denne uka. Vinnerne kommer fra Asia, Afrika, Nord-Amerika og Europa.

Vinnerne er Marthe Wandou, Kamerun; Vladimir Slivyak, Russland; Freda Huson, Canada og organisasjonen Lega Initiative for Forest and Environment (LIFE), India.

Right Livelihood Award blir også kalt for den alternative Nobel-prisen. I 2019 gikk den til Greta Thunberg, og Erik Dammann fikk den i 1982, som eksempler på andre godt kjente miljøforkjempere.

Organisasjonen som deler ut prisen holder til i Stockholm. Nesten 200 kandidater var foreslått i år, fra mer enn 70 land.

Vinnerne

Dette sier juryen om årets prisvinnere:

  • Marthe Wandou, Kamerun: For etableringen av en lokalbasert modell for beskyttelse av barn, i møte med opprørsterrorister og kjønnbasert vold i regionen rundt innsjøen Tsjad i Kamerun.
  • Vladimir Slivyak, Russland: For hans forsvar av miljøet og for å bidra til oppstart av grasrotmotstand mot kull- og atomkraft-industri i Russland.
  • Freda Huson, Canada: For hennes fryktløse innsats for å gjenerobre sitt folks (Wet’suwet’en) kultur og forsvare det mot ødeleggende oljeledningsprosjekter.
  • Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE), India: For deres nyskapende rettsbaserte arbeid for å sette lokalsamfunn i stand til å verne om sine ressurser, knyttet opp til demokrati i miljøarbeidet i India.

– Endringsagenter

– Vinnerne av The 2021 Right Livelihood er modige aktivister som viser hva folkebevegelser kan oppnå, uttaler Ole von Uexkull, direktør for stiftelsen.

– I møtet med eskalerende klima- og miljøkriser, sanseløs vold og åpenlyse brudd på menneskerettighetene, kjemper de med hell for en bedre framtid gjennom solidaritet og organisering. Disse grasrotaktivistene står ikke bare opp for saken, men de mobiliserer aktivt lokalsamfunnene i å kreve sine rettigheter, ved å være endringsagenter der myndighetene kommer til kort.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

- Annonse -
Vil du annonsere her?