Illustrasjon: Rambøll.
- Annonse -

I 2070 skal Lynetteholm stå ferdig, om planene realiseres. Den 2,8 km2 store kunstige øya skal bli en ny bydel med 35 000 innbyggere.

Ifølge dansk Tv2 kan prosjektet nå møte så stor motstand at det hele stopper opp. Den danske klimabevegelsen fikk nemlig denne uka tilkjent fri rettshjelp i stevningen av det danske transportdepartementet, som er myndighetsorganet i saken. Dermed er rettsbehandlingen sikret finansiering.

Bakgrunnen for stevningen er at klimabevegelsen mener forundersøkelsene ikke har vært gode nok, og frykter miljøkonsekvensene. Nå håper de at anlegget skrotes.

Påstanden er at myndighetene har forsøkt å få prosjektet godkjent ved å bruke det danskene kaller «salami-metoden», i betydningen oppdeling i mindre, spiselige deler.

– Dermed har man ikke tatt stilling til hele prosjektet – herunder de klima- og miljømessige konsekvensene, sier Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i klimabevegelsen, til Tv2.

København kommune og den danske staten inngikk en prinsippavtale om bygging av Lynetteholm i 2018. Den danske hovedstaden trenger plass til en økende befolkning, og øya skal i tillegg fungere som stormflosikring fra nord, i en framtid med økende havnivå.

Anleggets omfang er enormt. Man antar at massefyllingen alene vil ta mellom 30 og 40 år å utføre.

- Annonse -

Men nå skal altså prosjektet få en grundig juridisk gjennomgang.

– Vi håper vi kan få stoppet prosjektet før det får begynt. For når det først er i gang tror vi ikke vi kan stoppe det, sier Frederik Roland Sandby.


Kilder: Dansk Tv2, København kommune, StopLynetteholm.dk.

- Annonse -
Vil du annonsere her?