Equinor har blitt kritisert for sin sponsing av idrett og kultur. Det har ikke fått selskapet til å endre praksis.
Arrangøren av ski-VM i Trondheim i 2025 varsler denne uka at Equinor skal sponse idrettsfesten til neste år.
– Vi ønsker med deltagelsen i ski-VM å være en god lokal partner som bidrar til å utvikle det som skal være tidenes trønderske folkefest, en fest der man bygger på det regionen allerede er best på, nemlig inkludering og innovasjon. Equinor er en betydelig arbeidsgiver i Midt-Norge og vi ønsker at våre ansatte kan være med under VM slik at vi kan vise oss fram med teknologi og kompetanse som vil bidra i energiomstillingen, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor, i en melding.
Koblingen mot klima og miljø er kommentert i meldingen. Der skriver Equinor blant annet at selskapet «jobber aktivt for å redusere utslipp fra egen produksjon og utvikle løsninger for offshore vind, solenergi og lagring av CO2 under havbunnen.»
Selskapet minner om at de investerte 28 milliarder kroner i fornybar energi og lavkarbonløsninger i 2023, og at de har som mål å bli klimanøytrale innen 2050.
Har fått kritikk for sportsvasking
Klimaaktivister har i sterke ordelag kritisert Equinor for å drive sportsvasking med sin sponsing av idrett. Flere ganger har aktivister demonstrert under sportsarrangementer.
Under Holmenkollrennene i fjor dekket Greenpeace-aktivister til en rekke reklameplakater med et banner med budskapene “Skiforbundet: Stopp Equinors sportsvasking” og “Stopp Equinor – Morgendagen smelter”.
LES OGSÅ
Greenpeace krevde den gangen at Skiforbundet skulle fjerne Equinors synlighet på alle renn og arrangementer i forbundets regi.
– Vi synes det er ufyselig at Equinor får lov til å bruke den folkekjære skisporten til å sportsvaske oljevirksomheten sin. Det er et gigantisk paradoks at skisportens største fiende får så mye synlighet, uttalte Frode Pleym, leder i Greenpeace.
Året før, i 2022, aksjonerte den tidligere eliteløperen Emil Johansson Kringstad (Sverige) sammen med Greenpeace, under Beitostølrennene. Johansson Kringstad passerte målstreken med et banner foran seg, der oppfordringen var å «stoppe Equinor». Aksjonistene påpekte at Equinor i 2021 slapp ut mer enn 250 millioner tonn CO2, fem ganger mer enn Norges totale utslipp.
– Klimakrisa er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisa. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, Norges største klimaversting, uttalte Johansson.
NTNU involvert
I det offisielle skimiljøet settes det pris på støtten fra Equinor. Denne uka sa sjefen for ski-VM i Trondheim til neste år, Åge Skinstad, seg svært fornøyd med å få Equinor med på laget.
– Equinor har samarbeidet og løftet skiidretten over 12 år. De er en sentral drivkraft i det grønne skiftet, som bruker betydelige summer på fornybar energi. Dette passer godt med våre verdier om å være fremtidsrettet og handlekraftig, sier Skinstad i den nevnte meldingen.
Partene skal i felleskap med NTNU skal «se på mulighetene for å utvikle nye og innovative løsninger for Ski-VM 2025 og skisporten», heter det.
– Vi ønsker å skape varige verdier for skisporten og samfunnet. Målet er at studentene kommer i gang med prosjektet allerede i sommer, sier VM-sjefen.
LES OGSÅ
Monbiot trakk seg i protest
Equinor har møtt motstand også for annen sponsing. I februar 2021 trakk den kjente journalisten og forfatteren George Monbiot seg fra et arrangement han skulle ha deltatt i ved Vitenskapsmuseet (Science Museum) i London.
«Jeg har nå trukket meg fra arrangementet jeg skulle ha holdt ved Vitenskapsmuseet (i London, red. anm.), etter at jeg oppdaget at de fortsatt tar i mot sponsorpenger fra oljeselskaper som BP og Equinor. Slike selskaper bruker denslags ordninger til å opprettholde et sosialt alibi for virksomheten sin – som er å ødelegge den levende planeten», skrev Monbiot i et innlegg på X / Twitter.
Kjære leser, når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi mottar ikke pressestøtte. Vi er helt avhengig av at våre lesere blir betalende abonnenter. Å abonnere koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Velkommen!