Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.
- Annonse -

Statsminister Jonas Gahr Støre tror klimatoppmøtet i Glasgow kan gi store framskritt på flere områder, men mener den virkelige jobben må gjøres etterpå.

– Jeg tror vi kan gjøre fremskritt på finansiering, på skog, på metankutt, på avtaleverket og samarbeidsmekanismer, sier Støre (Ap) til NTB.

Mandag ankom han Glasgow og COP26, klimatoppmøtet som nå samler statsledere fra hele kloden.

– Overordnet er målet å holde 1,5 gradersmålet i live. Og gjøre framgang på noen av de viktigste områdene for at veien dit kan bli mulig, sier Støre.

Han viser til at det trengs bedre samarbeid og ordninger på flere felt:

– Innenfor skogfeltet handler det om å ta vare på skog som binder CO2 og gjøre det på en måte som fungerer både for landene med skog og landene som finansierer.

Metankutt

Neste konkrete punkt som Støre trekker fram, er et initiativ som EU og USA har tatt for å kutte i metanutslippene.

- Annonse -

– Metan er en kraftig klimagass, men den oppholder seg ikke lenge i atmosfæren. Klarer man å snu økningen av metanutslipp, så har det betydning.

– Hva går initiativet ut på?

– Landene skal slutte seg til et mål om å kutte utslippet av metan. Det er en ganske løs formulering, en slags selvpålagt ambisjon om å kutte det. Målet er å redusere utslippene med 30 prosent globalt, så er ikke det fordelt per land.

Finansiering

Et annet stort tema som har ligget der siden Parisavtalen i 2015, er spørsmålet om finansiering.

– Målet var jo å få opp en stor finansieringsmekanisme som kan hjelpe utviklingsland til å velge en fornybar lavutslippsvei, og ikke gå ned kullveien, som jo er tilgjengelig for mange. Der er det gjort noen fremskritt, men det er behov for å gjøre mer, sier Støre.

Norge har allerede lovet å følge en oppfordring fra det britiske vertskapet på toppmøtet om å doble klimastøtten til utviklingsland de neste fem årene.

Arbeidet fortsetter

Det neste punktet Støre trekker fram, er mer teknisk, og handler om gjennomføringen av Parisavtalen.

– Det handler om hvordan du regner utslippskutt for å sørge for at det ikke blir bokført to ganger, og at de kan ettergås. Det er teknisk viktige ting som må på plass for at avtalen skal virke, og dette er forhandlinger som klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) skal lede.

Statsministeren understreker at klimaarbeidet ikke bare handler om toppmøtet, men også hva som skjer etterpå.

– Det kommer en dag etter Glasgow, hvor landene må jobbe videre. Men nå er jeg først og fremst opptatt av hvordan vi kan bidra til at Glasgow leverer framgang, sier Støre.

– Jeg tror ikke Glasgow kommer til å løse alle problemer, men jeg tror vi har muligheten til å gi en viktig giv framover på noen områder, og det skal vi gjøre det vi kan for å bidra til.

Budskap til verden

Tirsdag holder Støre sitt innlegg til toppmøtet. Han røper følgende om sitt budskap til de andre statslederne:

– Jeg kommer til å legge vekt på tre ting. Det ene er dette med finansiering, at Norge her er konkrete. Jeg kommer til å understreke betydningen av at vi må få opp farten i overgangen til fornybare energikilder. Da må vi komme med teknologi og industrielle løsninger som gjør det mulig. Og så kommer jeg til å understreke betydningen av at finansinstitusjonene tenker på bærekraft og Parisavtalens mål.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?