Skogvern ble fratatt mye penger i tilleggsproposisjonen til stasbundsjettet. Ill.foto: Unsplash.
- Annonse -

– Regjeringen har lagt fram et blygrått statsbudsjett for neste år, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. 

– Det virker ikke som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har forstått at vi befinner oss i en natur- og klimakrise, fortsetter han.

Det Gulowsen og Naturvernforbundet blant annet peker på som skuffende grep er at skogvern kuttes med 120 millioner kroner, at det gis avgiftslette på bensin og diesel, og at det blir redusert satsing på sykkelveier og trafikksikkerhet.

– Dette skogvernkuttet er å vise fingeren til både miljøbevegelsen og miljøbevisste skogeiere. Kuttet ignorerer også skogøkologisk forskning som har konkludert med behovet for mye mer skogvern både som klimabidrag og for å bevare biologisk mangfold. Unike gammelskoger hogges ned over hele landet, og det er stort behov for mer skogvern. Det er urovekkende at regjeringen nå setter bremsene på, sier Gulowsen. 

– Manglende kriseforståelse

Men han er ikke alene om vise skuffelse og frustrasjon. Sabimas generalsekretær Christian Steel sier dette:

– Jeg har nesten ikke ord, det er så begredelig. Tenk at det i 2021, midt i en naturkrise, er mulig å foreslå kutt på 150 millioner til en natur som fra før bare tildeles småpenger.

Steel minner om at Arbeiderpartiets program slår fast at klima og natur skal være rammen rundt all politikk. Men han mener budsjettforslaget som Arbeiderpartiet sammen med Senterpartiet har lagt fram nå er en krise for naturen.

- Annonse -

– Vi kalte 49 millioner småpenger tidligere i høst. 49 millioner var ikke det som skulle til for å redde natur. Sabima har i vårt alternative budsjettinnspill foreslått en økning på 1,5 milliarder. Men at ny regjering nå underbyr den forrige og rett og slett fjerner 150 millioner fra naturens budsjett er bare ikke til å forstå. Det er totalt manglende kriseforståelse og det er uansvarlig, sier Steel.

Firmabilfordel fjernes for elbil

Elbilpolitikken får også gjennomgå. Firmabilfordelen for elbiler foreslås fjernet, og det er bilkonsernet Harald A. Møller AS, misfornøyd med.

– Vi er på oppløpssiden, men forslaget om å fjerne firmabilfordelen helt for elbilister gjør at mange på kort sikt kommer til å velge fossilt fremfor nullutslipp. Det harmonerer dårlig med målet om å redusere utslipp. Det blir krevende å nå 2025-målet om rent elbilsalg om dette blir gjeldende politikk sammen med de andre grepene regjeringen har varslet for elbilpolitikken fremover, sier Ulf Tore Hekneby, administrerende direktør i Harald A. Møller AS.
 

I Norsk elbilforening er det lettelse over at momsfritaket for elbiler videreføres, men stiller seg i likhet med Harald A. Møller uforstående til at firmabilfordelen tas bort.

 Det er uforståelig at det eneste nye grepet i elbilpolitikken er å fjerne elbilfordelene i firmabilbeskatningen. Elbilforeningen har lenge minnet om at elbilsalget blant privatpersoner går så det suser, men at det går my tregere for nullutslippsbiler i leasing- og firmabilmarkedet. Det kan ikke være sånn at det er bedrifter som skal ødelegge for målet om 100 prosent utslippsfritt nybilsalg i 2025, gjennom at de velger fossilbil, sier generalsekretær i Elbilforeningen Christina Bu.


- Annonse -