Dom har falt, kommunen må betale. Ill.foto: Unsplash.
- Annonse -

Fikk først forelegg på 500 000 kroner. Nå er boten kommet opp i 600 000. Saksomkostninger på 50 000 kroner kommer i tillegg.

Det er Moss kommune som er synderen. De ga tillatelse til å drive flatehogst i Vardåsen naturreservat i januar 2020, og nektet først å godta forelegget som ble ilagt. Det ble en dyr beslutning.

– Vi er svært glade for denne dommen. Den viser at vernet natur skal ha en sterk beskyttelse. Man kan rett og slett ikke ta seg til rette og gjøre inngrep som rammer naturmangfoldet i naturreservater, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i et innlegg på organisasjonens nettsider.

Naturvernforbundet i Østfold og miljøorganisasjonen Sabima anmeldte i fellesskap Moss kommune til politiet våren 2020. Glommen-Mjøsen Skog drev flatehogst i Vardåsen naturreservat på oppdrag fra kommunen, og rundt fem hundre trær ble ifølge Naturvernforbundet hogd med hogstmaskin ved Botnertjern. Hogsten etterlot store hogstflater nesten uten trær langs østsiden og sørsiden av tjernet.

Vil ta minst 60 år før skadene er rettet opp

«Det er opplyst at det vil kunne ta 60-80 år før området igjen har de kvaliteter som det hadde før hogsten. Verneformålet for Vardåsen naturreservat er etter rettens syn tilsidesatt på en slik måte at det er nødvendig med en streng reaksjon», skriver Søndre Østfold tingrett i sin dom av 23. november 2021.

– Respekten for naturreservater er ikke på plass. Vi ser at utbyggingsinteresser har vunnet frem med inngrep innenfor reservatgrenser flere ganger. I denne saken har kommunen helt misforstått hvordan slike områder skal forvaltes, sier Håkon Borch, leder i Naturvernforbundet i Østfold.

Borch mener dommen er viktig sett i lys av at mange kommuner har overtatt forvaltningsansvaret for naturreservater. Dette ansvaret krever tydeligvis skolering og Miljødirektoratet bør legge opp til kursing, sier Borch.

- Annonse -

Moss kommune var tiltalt for brudd på to lover, naturmangfoldloven og vannressursloven, og ble funnet skyldig i begge tiltalepunktene. Dommen er ikke rettskraftig før ankemulighetene eventuelt frafalles. Kommunedirektør Hans Reidar Ness vil på spørsmål fra Moss Avis ikke si om dommen blir anket.

– Nå skal vi først sette oss inn i dommen. Så nå har jeg ingen kommentar utover det, svarer Ness til avisa.


Kilder: Naturvernforbundet, Sabima, Moss Avis

- Annonse -
Vil du annonsere her?