Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. Foto: Kamilla Andersen, MET.
- Annonse -

Resultatene fra COP26 ble tolket positivt av mange. Men Parisavtalens ideelle mål på 1,5 grader er neppe innenfor rekkevidde, om vi skal tro toneangivende norske klimaforskere.

Fagnettstedet Forskning.no har snakket med tre norske klimaforskere, Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen og forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, og Bjørn Samset, fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

Hygen er kanskje den mest pessimistiske av de tre, med COP26-forpliktelsene som bakteppe.

– Det er svært sannsynlig at vi kommer opp i tre grader. Jeg anser 1,5 og 2 grader som passert. Det er hvor nært tre vi kommer som er spørsmålet, sier Hygen til Forskning.no.

Helge Drange tror oppvarmingen stopper før vi når tre graders økning.

– Det som er innspilt nå er nærmere to grader enn tre grader, sier Drange. – Samtidig vet vi jo det at det er ingen av de internasjonale avtalene som har hatt måloppnåelse hittil.

Aircondition – eller heteslag

Bjørn Samset ved CICERO Senter for klimaforskning, slår fast at den type hetebølger vi kan få i en tre grader varmere verden, «er noe vi bør unngå for alt vi makter».

Han minner om at det allerede har vært hetebølger i noen områder, hvor det har vært vanskelig for mennesker å oppholde seg utendørs på de varmeste dagene.

– Det kan vi takle hvis det bare er en dag, hvis det begynner å bli to, tre, fire dager i strekk, da er det sånn at enten så kommer man seg inn i et rom med aircondition, eller så får man heteslag, sier Samset.

LES hele saken på Forskning.no


- Annonse -