Uventet, er en reaksjon på utnevnelsen av Thérèse Coffey som ny miljøvernminister. Men det er også forhåpninger til henne.
Den nye statsministeren i Storbritannia, Rishi Sunak, har lagt statsrådkabalen sin denne uka. En kontroversiell utnevnelse er at innenriksminister Suella Braverman er tatt inn i varmen igjen, bare dager etter at hun forlot ministerposten hun hadde i Truss-administrasjonen, etter at det kom for en dag at hun hadde sendt offentlige dokumenter på en privat epost-konto.
Som ny miljøvernminister har Sunak utnevnt Thérèse Coffey. Også Coffey ses på som et overraskende valg; avisen The Guardian forteller at hun ikke tidligere har utvist noen spesiell miljøinteresse i sin politiske karriere.
Men hun var statssekretær i miljøverndepartementet så sent som i 2018, og fra den perioden har journalister merket seg en tweet som ikke nettopp indikerte et ekte miljøengasjement – eller miljøkunnskap. Hun skrev på Twitter: «Getting ready to deploy the amazing Roundup!», og la ut et bilde av sprøytegiften hun skulle bruke i egen hage.
Glyfosat, den giftige bestanddelen i RoundUp, har i mange år vært mildt sagt omdiskutert, med påstander om at det blant annet er kreftfremkallende. EU har vært nær på å innføre et forbud mot stoffet, men det er gitt lisens for salg og bruk fram til 15. desember 2022.
Anekdoten kan komme til å følge henne, men Coffey møtes ikke med skepsis alene, når hun nå har blitt miljøvernminister.
Hun skal ha vært aktiv i argumentasjonen for at Storbritannia kunne bli et mer miljøvennlig land utenfor EU, enn innenfor. Det hevdes også at hun forstår viktigheten av sirkulærøkonomi.
Det holdes også til hennes fordel at hun i parlamentet har sete for et landdistrikt, Suffolk Coastal, selv om hun ifølge The Guardian neppe tar til orde for redusert kjøttforbruk, et annet viktig klimatiltak.