Vil du annonsere her banner
Vil du annonsere her banner

Rosebank: Her hamrer Vanessa løs på Norge og Equinor

Absurd at norske myndigheter kaller seg klimaledere, sier Vanessa Nakate, som har nærmere en kvart million følgere på X / Twitter.

- Annonse -

Det er forbannelse blant klimaaktivister over nyheten om at Equinor har fått godkjennelse av britiske myndigheter til å utvinne olje og gass fra Rosebank-feltet i britisk sektor.

Ifølge The Guardian anslår Equinor at feltet vil produsere 69.000 fat olje i døgnet på det meste, og 44 millioner m2 gass.

Miljøvernere og klimaaktivister har reagert med sterk kritikk på sosiale medier, over beslutningen. Det har tidligere vært aksjoner i Storbritannia mot Rosebank-prosjektet.

En velkjent klimaaktivist som nå hever stemmen er Vanessa Nakate fra Uganda. På X / Twitter har hun lagt ut en video der hun snakker i over tre minutter om Rosebank, Norge og Storbritannia.

Vanessa Nakate har nesten 240.000 følgere på X / Twitter. Hun er goodwill ambassadør for Unicef. I dag refser hun Equinor, samt Rishi Sunak og Jonas Gahr Støre, statsministrene i UK og Norge, gjennom sin skarpe og direkte kritikk av myndighetene i de to landene.

– Dette er en viktig melding til myndighetene i UK og Norge. Vi deler alle et felles ansvar for å beskytte hverandre, planeten vår og framtidige generasjoner, begynner Nakate sitt innlegg med.

– Men akkurat nå er det noen få priviligerte som samler seg massiv profitt fra utvinning og brenning av skitten, forurensende brennstoff. De skader liv og livsvilkår over hele verden, og akselererer klimakollapsen.

Hun minner om at forskerne har advart gjentatte ganger om at vi ikke kan drive nye olje- og gassprosjekter dersom vi skal klare å holde oss innenfor trygge klimarammer.

– Likevel klarer ikke oljeproduserende land som UK og Norge å lytte til forskerne og ta ansvar for sine egne bidrag til klimakrisen, fortsetter hun.

I bildekutt som mikses inn med videoen av Nakate, dukker både Rishi Sunak og Jonas Gahr Støre opp. Det gjør også konsernsjef i Equinor, Anders Opedal.

– Nå arbeider den norske giganten Equinor med å åpne det største uutnyttede oljefeltet i Storbritannia, Rosebank. Dette ene feltet vil produsere mer CO2 enn de samlede årlige utslippene fra de 28 fattigste landene i verden, sier hun.

Nakate påpeker at disse fattige landene, inkludert hennes eget hjemland Uganda, er de som historisk sett har bidratt minst til klimakrisen.

– Det er absurd at myndigheter i rike land som UK og Norge kaller seg klimaledere når dere lyver og fortsetter å utvide (bruken av) fossilt brennstoff. Ikke bare fører dere deres egen befolkning bak lyset ved å smadre egne klimamål, men fratar dem også rimelig grønn energi. Dere kaster bensin på klimakrisebålet som vi allerede lider under, sier Vanessa Nakate midtveis i talen sin.

Se hele talen hennes her.

Miljøredaktør i The Guardian, Damian Carrington, slutter seg til Rosebank-kritikken. I sin tweet minner han om at både IEA og FN har sagt at nye oljefelter ikke er kompatibelt med «netto null».


- Annonse -

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT