Kommunikasjonssjef i Greenpeace, Aud Hegli Nordø. Foto: Greenpeace.

Etter å ha ligget fem timer fastlenket til tankskipet Ust Lugas ankerkjetting, ble aktivister fra Greenpeace i dag fjernet av politiet med assistanse fra Kystvakten.

Aktivistene fra Greenpeace og Extinction Rebellion forsøkte å stanse leveransen av russisk olje til Esso Norges oljeterminal utenfor Åsgårdstrand. Kravet var at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Putins krigføring, og at tankskipet nektes lossing.

– Vi er selvsagt glade for at vi stanset leveransen av russisk olje i flere timer, sier Aud Hegli Nordø (bildet), kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge.

– Det er utrolig fint å se all støtten vi har fått til denne aksjonen fra folk som har tatt kontakt med oss. Det er tydelig at befolkningen generelt synes det er helt vanvittig at Norge fortsatt importerer russisk olje som finansierer krig, sier Hegli Nordø.

Aksjonen hindret tankskipet det å anløpe terminalen. Aktivister i kajakker holdt opp bannere med teksten “Oil fuels war”, “Stop fuelling the war” og “No war”. Aktivistene fra Greenpeace ble tatt med til land og innbrakt av Sørøst politidistrikt.

Aktivister fra Extinction Rebellion tok seg inn på Essos havneområde der Ust Luga skulle legge til. 14 aktivister fra Extinction Rebellion ble fjernet av politiet og innbrakt. Greenpeace opplyser at de har sendt brev til både Esso og den norske regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.

Andreas Randøy og Halvard Raavand, to av aktivistene fra Greenpeace som hindret det russiske tankskipet ved Åsgårdstrand dag. Foto: Greenpeace.

- Annonse -
Vil du annonsere her?