Dette bildet av Kjell Inge Røkke, i DSV Aurelia, ble tatt i Barcelona i april 2022 under ubåtens sjøsetting. Foto: Guillaume Plisson.

Kjell Inge Røkke blir spesialutsending i FNs tiårige program for å bedre forholdene i havet.

Røkke vil som «Special Emissary» også bidra til FN-organisasjonen UNESCO og FNs tiår for hav med et betydelig økonomisk beløp.

– Jeg er stolt og beæret over å bli en del av alliansen, og jeg ser fram til å bidra som en spesialutsending. Jeg har levd på og av havet i store deler av mitt voksne liv, og jeg er virkelig engasjert i å bedre havets helse, sier Røkke.

Røkke skal påta seg en rolle som «emissary» for Ocean Decade Alliance og vil bidra til å sikre bedre havindustridata under FNs tiår for hav.

«I tillegg til å bidra gjennom sitt arbeid på disse områdene, forplikter Kjell Inge Røkke seg til å støtte IOC-UNESCO direkte gjennom REV Ocean-avtalen med et betydelig nytt økonomisk bidrag», står det i pressemeldingen som Aker-konsernet sendte ut i dag.

Røkke skal offisielt påta seg sin nye FN-rolle om spesialutsending under FNs havkonferanse i Lisboa, den 27. juni 2022.

— Interessant at Røkke, med sin bakgrunn og personlige berikelse innen overfiske, oljeleting og tomme løfter om havmiljøvern nå har betalt for å bli «spesialutsending for havindustridata», uten å ha delt ett eneste data selv, skriver Truls Gulowsen i en kommentar på Twitter torsdag ettermiddag.

Transit magasin har vært i kontakt med Aker-konsernet for å få detaljert informasjon om de beløp som er involvert, mer konkret informasjon rundt Røkkes intiativ, men har foreløpig ikke mottatt noe rundt dette.

Vladimir Ryabinin, generalsekretær i Intergovermental Oceanographic Commision i UNESCO. Foto: UNESCO / Christelle Alix

Røkkes støtte vil være avgjørende for havtiårets suksess, sier Vladimir Ryabinin fra IOC i samme pressemelding, med henvisning både til økonomisk støtte og andre bidrag.

Aker skriver i pressemeldingen at Røkke vil bidra på tre måter til Ocean Decade-alliansen:

  • Gjøre tilgjengelig industrielle havdata fra industrikilder slik at de blir tilgjengelig for forskning, beslutningstagere, politikk og ledelse.
  • Utvikle et system som tilbyr gratis forskningstid på skip for forskere tidlig i karrieren over hele verden.
  • Støtte implementeringen av Decade Actions relatert til plast og økosystemet på visse havdyp.

Milliarder investert i havforskning

Rev Ocean er en ideell stiftelse grunnlagt og finansiert av milliardæren Kjell Inge Røkke. Selskapet ledes av Nina Jensen, tidligere generalsekretær i WWF, Verdens naturfond.

Det var på Our Ocean-konferansen på Bali at Jensen annonserte at stiftelsen – og Kjell Inge Røkke – ville investere 500 millioner dollar, omlag 4,2 milliarder kroner, til bygging av forskningsfartøyet Rev, samt tre års drift.

«Røkke er en forretningsmann og en visjonær som har lovet bort en betydelig del av sin formue til å forbedre havets helse», sa Jensen dengang under konferansen, ifølge E24.

Forskningsyachten ble sjøsatt i august 2019, fra verftet i Tulcea i Romania, etter 18 måneders bygging.

FNs tiår for hav

FNs generalforsamling vedtok 5. desember 2017 å arrangere et havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Initiativet kom fra havkommisjonen i UNESCO — Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC). Det er IOC som har ansvaret for å utvikle, koordinere og følge opp planene for tiåret, i samarbeid med medlemslandene og andre internasjonale aktører.


- Annonse -
Vil du annonsere her?