Mengden av rester av de farligste tillatte sprøytegiftene i mat produsert i EU, øker kraftig, viser ny rapport.
Det er især nervegifter og hormonsforstyrrende stoffer som er i økning. Økologisk Norge (ØN) kaller det «svært dårlig nytt». Siden 2011 er restmengden av de farligste sprøytegiftene som fortsatt er tillatt, blitt firedoblet.
Barn og fostre er spesielt sårbare for å ta skade av slike stoffer, påpeker organisasjonen. Det skal være importert frukt som har de høyeste nivåene av slike sprøyemiddelrester, som altså i utgangspunktet er tillatt av EU. Norge importerer nesten all frukt (96 prosent) som vi spiser, og mye er fra EU-land.
– Denne studien viser at agrokjemiselskapene fortsatt har mye makt, selv om EU har mål om å gjøre en fjerdedel av arealet sitt økologisk, og halvere bruken av sprøytegifter, sier Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge, i en post på egne nettsider.
– Vi og en rekke fremtredende eksperter er bekymret fordi industri-uavhengig forskning viser at slike giftstoffer og andre miljøgifter kan de være skadelige også under grenseverdiene, og særlig når de kombineres med hverandre, sier Hustad.
ØN viser til at høyere forekomst av sykdommer som kreft, diabetes type 1 og 2 og svangerskapsforgiftning, i økende grad settes i sammenheng med miljøgifter.
– Vi ser også at sprøytegifter som tidligere var godkjent, stadig blir forbudt, slik som nervegiftene for eksempel klorpyrifos og klorpyrifos-metyl. De ble vedtatt forbudt i EU så seint som i 2020. Forbudet ble gyldig i Norge først fra i juni 2021.
– Dette viser at den testingen som industrien selv gjør, ikke holder som grunnlag for å godkjenne sprøytegifter, mener Hustad. – Heldigvis, norsk mat inneholder mindre giftrester enn maten vi importerer, sier Hustad.